Asiakkaan monet osallistumisen muodot sosiaalityössä : kirjallisuuskatsaus sosiaalityön tutkimukseen - Nieminen, Susanna (2019)
Osallisuus on keskeinen arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Osallisuus nähdään keinoksi torjua köyhyyttä, ehkäistä syrjäytymistä ja vähentää eriarvoisuutta. Perustuslaki ja kuntalaki velvoittavat julkista valtaa edistämään yksilöiden osallistumismahdollisuuksia. Myös sosiaalialan eettiset periaatteet sisältävät osallisuuden. Sosiaalityön arjessa asiakkaiden tasavertainen toimijarooli ja todelliset vaikuttamismahdollisuudet eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys.