The concept of intuition in Haidt's social intuitionist model - Putkinen, Joni (2019)
Tässä tutkielmassa tarkastelen sosiaalipsykologi Jonathan Haidtin sosiaalis-intuitionistista mallia ja intuitiota sosiaalisen intuitionismin avainkäsitteenä. Sosiaalis-intuitionistinen malli on kuvaus moraalisen ajattelun kausaalisista prosesseista. Sen tarkoituksena on kuvata, millaisten psykologisten mekanismien välityksellä moraalisiin arvostelmiin yleensä päädytään. Haidtin mukaan moraaliset arvostelmat ovat suurimmaksi osaksi intuitioiden aiheuttamia. Intuitiot ovat nopeita ja tiedostamattomia, kehollisia reaktioita, jotka syntyvät automaattisesti ja vaikuttavat arvostelmiin ennen kuin tietoinen ja hallittu ajattelu eli moraalinen järkeily ehtii käynnistyä. Intuitiivisen ajattelun vahva merkitys moraalisessa ajattelussa johdattaa kysymään, toimiiko järkeily vain intuitioiden palveluksessa vai voiko se tuottaa arvostelmia intuitioista riippumatta. Haidt asettuu puolustamaan intuitionistista moraalikäsitystä rationalistisia moraalikäsityksiä vastaan. Hänen mukaansa filosofian ja moraalipsykologian historiasta löytyy lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka valistuneet ajattelijat ovat olleet valmiita uskomaan ja luottamaan moraalisen järkeilyn voimaan intuitiivisen ja emotionaalisen puolen hallitsemisessa. Sosiaalinen intuitionismi ei kuitenkaan seiso yksin järkeä vastaan tässä intellektuaalisessa kamppailussa, vaan sillä on teoreettisia edeltäjiä sekä moraalipsykologiassa että moraalifilosofiassa. Moraalipsykologiassa se on jatkoa 1980-luvun kognitiiviselle intuitionismille. Moraalifilosofiassa se kiinnittyy sentimentalistiseen metaetiikkaan ja erityisesti valistusfilosofi David Humen ajatteluun. Tutkimuksessani pyrin vastaamaan kahteen tarkastelua ohjaavaan kysymykseen. Ensiksi selvitän, mitä intuitiolla tarkkaan ottaen tarkoitetaan. Tämä osuus on eräänlaista intuitiokäsitteen semantiikkaa Haidtin mallin ja sosiaalisen intuitionismin ympärillä käydyn keskustelun puitteissa. Toinen kysymys liittyy intuitio-käsitteen oikeuttamiseen. Voidaanko intuitiota pitää perusteltuna teoreettisena postulaattina? Ovatko intuitiot niin merkittäviä moraalisen ajattelun ainesosia, että niitä tulisi pitää varteenotettavana uhkana moraalisen järkeilyn asemalle ja arvostukselle? Tarkastelussani hyödynnän Haidtin kirjoittamia moraalipsykologisia kirjoituksia, joiden kirjoittamisen ajankohta ulottuu 1990-luvulta aina viime vuosiin saakka. Lisäksi huomioin Haidtin ja hänen malliaan tutkineiden kriitikoiden välisen tieteellisen keskustelun, joka pakotti Haidtin täsmentämään intuitio-käsitettään ja puolustamaan intuitioiden merkitystä moraalisessa ajattelussa.