Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen - Rauhala, Aleksi (2019)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen suomalaisen ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitystä vuosina 1884–1938 sekä tutkin, miten ensimmäinen maailmansota, Suomen itsenäistyminen ja sisällissota vaikuttivat toimialan kehitykseen. Aiemmassa tutkimuksessa on todettu, että vuosien 1914–1918 kriisijaksolla on ollut merkittävä vaikutus Suomen teollisuuteen. Pyrin tutkimuksellani osoittamaan, että pitkällä aikavälillä kriisijakson vaikutukset ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitykseen ovat olleet aiemmin oletettua vähäisemmät.