Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen

Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen suomalaisen ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitystä vuosina 1884–1938 sekä tutkin, miten ensimmäinen maailmansota, Suomen itsenäistyminen ja sisällissota vaikuttivat toimialan kehitykseen. Aiemmassa tutkimuksessa on todettu, että vuosien 1914–1918 kri...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Rauhala, Aleksi
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Historian ja etnologian laitos, Department of History and Ethnology, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2019
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66766
_version_ 1826225771065114624
author Rauhala, Aleksi
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Rauhala, Aleksi Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Rauhala, Aleksi Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Rauhala, Aleksi
datasource_str_mv jyx
description Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen suomalaisen ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitystä vuosina 1884–1938 sekä tutkin, miten ensimmäinen maailmansota, Suomen itsenäistyminen ja sisällissota vaikuttivat toimialan kehitykseen. Aiemmassa tutkimuksessa on todettu, että vuosien 1914–1918 kriisijaksolla on ollut merkittävä vaikutus Suomen teollisuuteen. Pyrin tutkimuksellani osoittamaan, että pitkällä aikavälillä kriisijakson vaikutukset ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitykseen ovat olleet aiemmin oletettua vähäisemmät. Tarkastelen ravinto- ja nautintoaineteollisuutta sen alatoimialojen (liha- ja kalatavarateollisuus; viljatavarateollisuus; sokeri-, suklaa- yms. teollisuus; juoma- ja etikkateollisuus; tupakkateollisuus) kautta, eli tutkin kriisijakson vaikutusta kuhunkin alatoimialaan ja tämän pohjalta arvioin vaikutusta koko ravinto- ja nautintoaineteollisuuteen. Vaikutusten tarkastelua varten purin toimialan kehityksen pienempiin osiin Michael E. Porterin teollisuusklustereiden menestystä arvioivan kansallisen kilpailuedun timanttimallin mukaisesti. Tutkin kriisijakson vaikutuksia ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitykseen vaikuttaneiden tuotannontekijäolojen, kysyntäolojen, lähi- ja tukialojen, yritysten strategian, rakenteen ja kilpailutilanteen sekä valtiovallan toimien osalta. Tutkimuksen alkuperäislähteinä käytin Suomen virallinen tilasto -sarjan teollisuus- ja ulkomaankauppatilastoja, joita täydensin aiemmassa tutkimuksessa julkaistuilla tilastoilla, tärkeimpinä Suomen Pankin Kasvututkimuksia-sarjassa kootut tilastot. Tutkimukseni tuloksena voidaan todeta, että vuosien 1914–1918 kriisijakso vaikutti ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitykseen lyhyellä aikavälillä merkittävästi, mutta pitkällä aikavälillä vaikutus oli vähäinen. Koko tarkastelujaksolla toimiala kasvoi huomattavasti: tuotannon bruttoarvolla mitattuna ravinto- ja nautintoaineteollisuus kasvoi 1880-luvulta toisen maailmansodan kynnykselle yli yhdeksänkertaiseksi. Kriisijakson aikana toimiala jatkoi monelta osin kasvua vuoteen 1916 saakka, kunnes katkenneet ulkomaankauppasuhteet ja elintarvikepula aloittivat nopean syöksykierteen. Tuotannon bruttoarvo romahti kuudesosaan vuosien 1916 ja 1918 välillä, ja samaan aikaan 40 prosenttia alan toimipaikoista keskeytti tai lopetti toimintansa. Kriisijakso vaikutti merkittävästi ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kysyntäoloihin, mutta vaihtelevasti tuotannontekijäoloihin, lähi- ja tukialoihin sekä yritysten strategiaan, rakenteeseen ja kilpailutilanteeseen. Lisäksi alatoimialojen välillä vaikutuksissa oli eroja. Nopeasta romahduksesta huolimatta ravinto- ja nautintoaineteollisuus palautui monella mittarilla tarkasteltuna ensimmäistä maailmansotaa edeltäneelle tasolle jo 1920-luvun alkupuolella ja toimiala jatkoi pian maailmansotaa edeltäneellä kasvuradallaan, joskin eri alatoimialojen kehityksessä oli jonkin verran eroja.
first_indexed 2019-12-12T21:08:24Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Lamberg, Juha-Antti", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Ojala, Jari", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Rauhala, Aleksi", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2019-12-12T08:23:42Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2019-12-12T08:23:42Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2019", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66766", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4ss\u00e4 pro gradu -tutkielmassa tarkastelen suomalaisen ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehityst\u00e4 vuosina 1884\u20131938 sek\u00e4 tutkin, miten ensimm\u00e4inen maailmansota, Suomen itsen\u00e4istyminen ja sis\u00e4llissota vaikuttivat toimialan kehitykseen. Aiemmassa tutkimuksessa on todettu, ett\u00e4 vuosien 1914\u20131918 kriisijaksolla on ollut merkitt\u00e4v\u00e4 vaikutus Suomen teollisuuteen. Pyrin tutkimuksellani osoittamaan, ett\u00e4 pitk\u00e4ll\u00e4 aikav\u00e4lill\u00e4 kriisijakson vaikutukset ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitykseen ovat olleet aiemmin oletettua v\u00e4h\u00e4isemm\u00e4t.\n\nTarkastelen ravinto- ja nautintoaineteollisuutta sen alatoimialojen (liha- ja kalatavarateollisuus; viljatavarateollisuus; sokeri-, suklaa- yms. teollisuus; juoma- ja etikkateollisuus; tupakkateollisuus) kautta, eli tutkin kriisijakson vaikutusta kuhunkin alatoimialaan ja t\u00e4m\u00e4n pohjalta arvioin vaikutusta koko ravinto- ja nautintoaineteollisuuteen. Vaikutusten tarkastelua varten purin toimialan kehityksen pienempiin osiin Michael E. Porterin teollisuusklustereiden menestyst\u00e4 arvioivan kansallisen kilpailuedun timanttimallin mukaisesti. Tutkin kriisijakson vaikutuksia ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitykseen vaikuttaneiden tuotannontekij\u00e4olojen, kysynt\u00e4olojen, l\u00e4hi- ja tukialojen, yritysten strategian, rakenteen ja kilpailutilanteen sek\u00e4 valtiovallan toimien osalta. Tutkimuksen alkuper\u00e4isl\u00e4htein\u00e4 k\u00e4ytin Suomen virallinen tilasto -sarjan teollisuus- ja ulkomaankauppatilastoja, joita t\u00e4ydensin aiemmassa tutkimuksessa julkaistuilla tilastoilla, t\u00e4rkeimpin\u00e4 Suomen Pankin Kasvututkimuksia-sarjassa kootut tilastot.\n\nTutkimukseni tuloksena voidaan todeta, ett\u00e4 vuosien 1914\u20131918 kriisijakso vaikutti ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kehitykseen lyhyell\u00e4 aikav\u00e4lill\u00e4 merkitt\u00e4v\u00e4sti, mutta pitk\u00e4ll\u00e4 aikav\u00e4lill\u00e4 vaikutus oli v\u00e4h\u00e4inen. Koko tarkastelujaksolla toimiala kasvoi huomattavasti: tuotannon bruttoarvolla mitattuna ravinto- ja nautintoaineteollisuus kasvoi 1880-luvulta toisen maailmansodan kynnykselle yli yhdeks\u00e4nkertaiseksi. Kriisijakson aikana toimiala jatkoi monelta osin kasvua vuoteen 1916 saakka, kunnes katkenneet ulkomaankauppasuhteet ja elintarvikepula aloittivat nopean sy\u00f6ksykierteen. Tuotannon bruttoarvo romahti kuudesosaan vuosien 1916 ja 1918 v\u00e4lill\u00e4, ja samaan aikaan 40 prosenttia alan toimipaikoista keskeytti tai lopetti toimintansa. Kriisijakso vaikutti merkitt\u00e4v\u00e4sti ravinto- ja nautintoaineteollisuuden kysynt\u00e4oloihin, mutta vaihtelevasti tuotannontekij\u00e4oloihin, l\u00e4hi- ja tukialoihin sek\u00e4 yritysten strategiaan, rakenteeseen ja kilpailutilanteeseen. Lis\u00e4ksi alatoimialojen v\u00e4lill\u00e4 vaikutuksissa oli eroja. Nopeasta romahduksesta huolimatta ravinto- ja nautintoaineteollisuus palautui monella mittarilla tarkasteltuna ensimm\u00e4ist\u00e4 maailmansotaa edelt\u00e4neelle tasolle jo 1920-luvun alkupuolella ja toimiala jatkoi pian maailmansotaa edelt\u00e4neell\u00e4 kasvuradallaan, joskin eri alatoimialojen kehityksess\u00e4 oli jonkin verran eroja.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2019-12-12T08:23:42Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2019-12-12T08:23:42Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2019", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "94", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravinto- ja nautintoaineteollisuus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "toimialahistoria", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "toimialan kehitys", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "teollisuustilasto", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "1910-luku", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kontrafaktuaalinen historiantutkimus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884\u20131938 : ensimm\u00e4isen maailmansodan, itsen\u00e4istymisen ja sis\u00e4llissodan vaikutus toimialan kehitykseen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201912125236", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Historian ja etnologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of History and Ethnology", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Taloushistoria", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Economic History", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "3032", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sis\u00e4llissodat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "itsen\u00e4istyminen (valtiot)", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "toimialat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ensimm\u00e4inen maailmansota", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elintarviketeollisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_66766
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:48Z
main_date 2019-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2019
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/01a7e659-5490-4111-9976-ee0e11c3e360\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201912125236.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2019
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Rauhala, Aleksi Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen ravinto- ja nautintoaineteollisuus toimialahistoria toimialan kehitys teollisuustilasto 1910-luku kontrafaktuaalinen historiantutkimus Taloushistoria Economic History 3032 sisällissodat itsenäistyminen (valtiot) toimialat ensimmäinen maailmansota elintarviketeollisuus
title Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen
title_full Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen
title_fullStr Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen
title_full_unstemmed Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen
title_short Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938
title_sort suomalainen ravinto ja nautintoaineteollisuus 1884 1938 ensimmäisen maailmansodan itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen
title_sub ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen
title_txtP Suomalainen ravinto- ja nautintoaineteollisuus 1884–1938 : ensimmäisen maailmansodan, itsenäistymisen ja sisällissodan vaikutus toimialan kehitykseen
topic ravinto- ja nautintoaineteollisuus toimialahistoria toimialan kehitys teollisuustilasto 1910-luku kontrafaktuaalinen historiantutkimus Taloushistoria Economic History 3032 sisällissodat itsenäistyminen (valtiot) toimialat ensimmäinen maailmansota elintarviketeollisuus
topic_facet 1910-luku 3032 Economic History Taloushistoria elintarviketeollisuus ensimmäinen maailmansota itsenäistyminen (valtiot) kontrafaktuaalinen historiantutkimus ravinto- ja nautintoaineteollisuus sisällissodat teollisuustilasto toimialahistoria toimialan kehitys toimialat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66766 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201912125236
work_keys_str_mv AT rauhalaaleksi suomalainenravintojanautintoaineteollisuus18841938ensimmäisenmaailmansodanitsenäis