Elinikäisen vapaa-ajan liikunnan yhteys syöpäriskiin - Ylöstalo, Tiina (2019)
Liikunnalla tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia väestön terveydelle. Monet tutkimukset ovat osoittaneet liikunnan vähentävän syövän sairastumisriskiä. Vahvaa tieteellistä näyttöä on liikunnan ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta rinta-, paksusuoli- ja kohdunrunkosyöpien riskiin. Vain harvoissa tutkimuksissa on kuitenkin selvitetty, kuinka elinikäinen fyysinen aktiivisuus on yhteydessä syöpäriskiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia miten elinikäinen vapaa-ajan liikunta on yhteydessä syöpäriskiin. Tutkimusaineistona käytettiin Kainuun elintavat ja terveystutkimuksen aineistoa, joka on käynnistetty UKK-instituutissa vuonna 1980. Aineisto koostuu vuosina 1961–60 syntyneiden kyselytutkimuksen tiedoista, joille lähetettiin ensimmäinen postikysely vuonna 1980 (n=5259). Tutkimushenkilöiden elintapoja sekä terveydentilaa on seurattu seurantakyselyin vuosina 1981 (n=4602), 1985 (n=4333), 1990 (n=4267) ja 2002 (n=2920). Tutkimushenkilöi-den syöpätiedot haettiin Suomen Syöpärekisteristä. Tutkimuskohorttia seurattiin vuoden 2017 loppuun saakka. Elinikäisen vapaa-ajan liikunnan vaikutusta syöpäriskiin analysoitiin Coxin regressiomallia aikariippuvia kovariaatteja käyttäen. Eniten vapaa-ajalla liikkuvilla havaittiin olevan 27 % pienentynyt riski sairastua syöpään verrattuna vähiten liikkuviin. Kun otettiin huomioon sekoittavat tekijät, laski suojaava vaikutus 15 prosenttiin (HR: 0,85, 95% CI: 0,70–1,03). Vapaa-ajalla paljon liikkuvilla oli pienempi riski sairastua hengitysteiden syöpiin (HR: 0,12, 95% CI: 0,05–0,39), eturauhassyöpään (HR: 0,55 , 95% CI: 0,35–0,87) ja naisten rintasyöpään, joka on diagnosoitu 60 ikävuoden jälkeen (HR: 0,45, 95% CI: 0,22–0,92). Mallin adjustoimisen jälkeen vapaa-ajan liikunnan suojavaikutus oli havaittavissa enää vain hengityselinten syövissä (HR: 0,23, 95% CI: 0,08–0,65). Painoindeksin ja vapaa-ajan liikunnan yhdysvaikutus havaittiin vähentävän naisten sukupuolielinten syöpäriskiä ja naisten rintasyöpäriskiä, joka oli diagnosoitu 60 ikävuoden jälkeen. Nämä yhteydet olivat tilastollisesti merkitseviä sekoittavien tekijöiden huomion ottamisen jälkeenkin. Suurempi vapaa-ajan liikunnan määrä vähentää syöpäriskiä, etenkin hengityselinten syöpäriskiä. Painoindeksin ja vapaa-ajan liikunnan yhdysvaikutus on yhteydessä naisten sukupuolielinten syöpäriskiin sekä rintasyöpäriskiin, joka on diagnosoitu 60 ikävuoden jälkeen.