Digitalisaation vaikutukset laskentatoimen prosesseihin ja informaatiojärjestelmiin - Korhonen, Miiro (2019)
Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena on tutkia digitalisaatioita ja sen vaikutuksia laskentatoimen prosesseihin sekä informaatiojärjestelmiin. Tutkielmassa määritellään kirjallisuuskatsauksen muodossa, mitä digitalisaatio on sekä miten digitalisaation vaikutukset näkyvät laskentatoimen prosesseissa sekä informaatiojärjestelmissä. Digitalisaatiolle ei ole olemassa täysin yksiselitteistä määritelmää, vaan määritelmä riippuu usein viitekehyksestä ja asiayhteydestä. Digitalisaation voidaan nähdä olevan digitaalisten teknologioiden hyödyntämistä, kulttuurin muutosta, osittain digitointia, innovointia, luoden uusia mahdollisuuksia ollen prosessi, jossa osana ovat ihminen ja teknologia. Laskentatoimen prosessit ja informaatiojärjestelmät ovat tärkeässä osassa organisaatioiden toimintaa ja taloushallintoa. Digitalisaatiolla voidaan nähdä olevan monia positiivisia vaikutuksia laskentatoimen prosesseihin sekä informaatiojärjestelmiin, joista tärkeimpinä nousevat automatisointi, kustannusten lasku, tehokkuus, nopeus, informaation tarkkuuden ja laadun paraneminen, uudet toimintamallit, joustavuus sekä ympäristöystävällisyys. Negatiivisina vaikutuksina nähdään lyhyellä aikavälillä tapahtuvat työpaikkojen menettämiset, työntekijöiden stressin kohoaminen sekä tietotulva.