Kokemustiedon jakaminen eläkkeelle siirryttäessä - Tornberg, Laura (2017)
Tässä tutkimuksessa keskitytään kehitysvammaisten palvelukotien henkilöstön kokemuksiin ja näkemyksiin kokemustiedon jakamisesta toisille työntekijöille eläkkeelle siirryttäessä. Tutkimusaihe on tärkeä, sillä tietoa kokemustiedon säilyttämisen keinoista tarvitaan, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Palvelukodeissa tutkimusta ei ole tehty vielä kovin paljon ja laadukkaiden asumispalveluiden ylläpitämiseksi tarvitaan tutkimustietoa siitä, millä tavalla henkilöstön työtä voidaan kehittää ja tukea. Tutkimus toteutetaan laadullisena tutkimuksena ja sen aineisto on kerätty teemahaastattelumenetelmällä. Aineisto on analysoitu teemoittelun ja tyypittelyn avulla sisällönanalyysia hyödyntäen. Tutkimukseen osallistui yhteensä seitsemän eri palvelukodeissa työskentelevää tai hiljattain eläkkeelle siirtynyttä henkilöä. Tämän tutkimuksen perusteella kokemustieto on merkittävä osa palvelukotien työntekijöiden työtä ja sen jakamista toisille työntekijöille pidetään tärkeänä. Työntekijät pitivät tärkeimpänä asukkaiden erityistarpeisiin kuten kommunikointiin ja heidän tapoihinsa koskevan tiedon jakamista sekä arvojen ja asenteiden vahvistamista. Tämä tieto siirtyy haastateltavien mielestä parhaiten käytännön kautta yhdessä työskentelemällä sekä yhteisen keskustelun kautta. Kokemustiedon jakamista edistää esimiehen kannustava asenne ja työyhteisön positiivinen suhtautuminen kokemustiedon jakamiseen. Esimiehen kannustavalla asenteella nähtiin olevan merkitystä työntekijän kokemukseen oman työn merkityksellisyydestä sekä kokemustiedon jakamisen käytännön toteuttamiseen. Esimiehen rooli nähtiin lisäksi tärkeänä eläkkeelle lähtevän työntekijän yksilöllisessä huomioimisessa. Tämän tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempia tutkimustuloksia niin henkilöstön välisestä tiedon jakamisesta kuin johtamisen tärkeydestä organisaation muutosprosessissa. Tutkimus antoi tärkeää tietoa siitä, millä tavalla henkilöstön jäsenet kokivat tiedon jakamisen eläkkeelle siirryttäessä, mitä he pitävät tärkeänä ja mitä haasteita liittyy tiedon jakamiseen eläkkeelle siirryttäessä. Tulosten avulla voidaan kehittää työntekijöille annettavaa tukea tiedon jakamisessa ja eläkkeelle siirtymisprosessissa, joka taas edesauttaa yhä laadukkaampien asumispalveluiden mahdollistamisen kehitysvammaisille henkilöille palvelukodeissa tulevaisuudessa.