Teknisen dokumentaation haasteet ketterässä järjestelmäkehityksessä - Lampinen, Henriikka (2019)
Tässä pro gradu -työssä tarkastellaan teknistä dokumentaatiota ketterissä järjestelmäkehitysprojekteissa. Kirjallisuusosuus pohjustaa sitä seuraavaan empiirisen osuuden tutkimuskysymykseen ”Mitä haasteita teknisen dokumentaation tuottamiseen, ylläpitoon ja käyttöön liittyy ketterissä järjestelmäkehitysprojekteissa?” lähestymällä aihetta olemassa olevan kirjallisuuden kautta. Aiempien tutkimusten perusteella haluttiin tunnistaa jo löydetyt käytännön haasteet teknisten dokumenttien tuottamisessa, organisaatioissa, joissa käytetään ketteriä metodeja. Kirjallisuusosuuden lähtökohtana oli tarkastella ensin dokumentti ja dokumentaatio käsitteinä. Miten dokumentaatiota toteutetaan ja käytetään organisaatiossa sekä miksi dokumentaation tuottaminen on tarpeellista organisaatioille. Lisäksi käsitellään järjestelmäkehitys käsitteenä ja prosessina, sekä mitä organisaatiot tavoittelevat järjestelmäkehityksellä. Organisaation tarpeet sekä dokumentaatiolle että järjestelmäkehitykselle tunnistettua, voidaan tarkastella dokumentaation prosessia järjestelmäkehityksessä ja tarkemmin ketterissä järjestelmäkehitysprojekteissa. Koska erilaisten dokumenttien tyyppien määrä on rajaton, tässä työssä keskitytään vain tekniseen dokumentaatioon ketterässä järjestelmäkehityksessä. Empiirisen tutkimuksen tavoitteena oli haasteiden kautta tunnistaa ja ymmärtää syitä niiden takana. Lisäksi haluttiin löytää ratkaisuja ketterien järjestelmäkehitysprojektien dokumentoinnin haasteisiin, jotta organisaatiot saavuttavat dokumentaation tuoman hyödyn. Tuloksena havaittiin, että dokumentaation prosessia tulee johtaa samalla tavoitteellisuudella ja metodein, kuin itse järjestelmäkehitystä. Ketterien järjestelmäkehityksen roolien mukaisesti projektin tulosten johto lankeaa tuotteenomistajan vastuulle.