Mankalan kosket − muuttunut kulttuuriympäristö - Häkkinen, Laura (2019)
Ympäristö on jatkuvassa muutoksessa ja me siinä elävät muutumme sen mukana. Muutos ei aina ole luonnollista, vaan välillä nopeaa ja peruuttamatonta, ja siihen suhtautuminen on välillä vaikeaa ja joskus jopa ristiriitaista. Tämä maisterintutkielma keskittyy juuri tähän muutokseen ja muuttumiseen. Tutkielman tavoitteena oli ymmärtää ja tarkastella mitä arvoja Mankalan koskialue pitää sisällään muuttuneena kulttuuriympäristönä. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää mitä tarkoittaa hyvä kulttuuriympäristö. Muuttunutta kulttuuriympäristöä tutkittiin etnografian ja museologian näkökulmista. Maisterintutkielmassa hyödynnettiin laadullista kyselytutkimusta ja sisällönanalyysiä, minkä avulla kartoitettiin alueen yhteisön Mankalaan liittäviä arvoja, arvoja mitä Mankalan koskialue pitää sisällään muuttuneena kulttuuriympäristönä. Tutkimuksen lähestymistapa on jaettu kolmeen osaan, Mankalan koskien historian tutkimiseen, alueen nykytilan tutkimukseen ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin Mankalan koskia osana laajempaa yhteiskunnallista teollista ilmiötä sekä historiallista jatkumoa. Aika, paikka ja tila olivat tutkimuksen keskiössä, kun tulkittiin alueen kulttuuriympäristöä, identiteettiä ja arvoja. Tutkimuksen avulla pystyttiin selvittämään ja selventämään nykyisen yhteisön suhdetta kadonneiden koskien alueeseen ja arvot mitä yhteisö siihen nykypäivänä liittää. Mankalan kadonneet kosket ovat osoittautuneet mielenkiintoiseksi paikaksi, missä kulttuuri- ja luonnonympäristö kohtaavat. Paikaksi, missä historia ja menneisyys elää vahvasti osana ympäristöä. Tutkimuksen aikana tuli esiin myös se, että kulttuuriympäristöön voi liittyä yllättäviä arvoja, jos keskitymme muuhunkin kuin pelkästään autenttisuuteen. Maisterintutkielman tarkoituksena oli näyttää Mankalan esimerkin valossa se, että muutos ei aina ole lopullista ja lopettavaa kulttuuriympäristön näkökulmasta. Maisterintutkielman tavoitteena oli myös herättää keskustelua alueen yhteisössä ja toivottavasti laajemminkin siitä, miten monitasoisesta kokonaisuudesta kulttuuriympäristö koostuu.