Low achievement and received support : students ́ and parents ́ perceptions - Berhane, Hagos (2019)
Oppilaiden heikko suoriutuminen on akuutti ongelma Eritreassa. Oppilaiden suoriutumista ja eritrealaisten opettajien työskentelyä on tutkittu aiemmin, mutta lasten ja heidän vanhempiensa käsityksiä heikosti suoriutumisesta on tutkittu niukasti. Minäkäsitys ja koulunkäynnin tuki ovat positiivisesti yhteydessä oppimistuloksiin ja hyvinvointiin. Tässä tutkimuksessa on trianguloitu vanhempien ja lasten näkemyksiä heikosti suoriutumisesta ja koulunkäynnin tuesta kotona. Aineisto koostuu viiden viidesluokkalaisen ja viiden vanhemman haastatteluista sekä lasten piirrustuksista. Haastattelut on analysoitu induktiivisesti laadullisen sisällönanalyysin menetelmällä. Tutkimus suoritettiin yhteistyössä Asmara College of Educationin kanssa asmaralaisessa alakoulussa. Lasten käsitykset omasta suoriutumisesta perustuivat pitkälti oman kyvyn arvioinnista suhteessa muihin viidesluokkalaisiin. Vanhemmat olivat huolestuneempia lastensa oppimistuloksista kuin lapset. Sekä lapset että vanhemmat pitivät viidesluokkalaisia sitoutuneina koulunkäyntiin, ja toivat esiin koulunkäynnin tärkeän merkityksen lapsen tulevaisuudennäkymien kannalta. Vanhemmat luottivat yhteisön tukeen, jos he kokivat olevansa itse kykenemättömiä tukemaan lastaan. Heikoimmaksi koulunkäynnin tukea kotona arvioivat vanhemmat, joiden yhteisöissä ei ollut ihmisiä, jotka voisivat tukea heidän lastansa. Lopuksi tuodaan esille jatkotutkimushaasteita ja käytännön sovelluksia, joihin lukeutuvat eniten tukea tarvitsevien yhteisöjen paikantaminen ja yhteisörakenteiden hyödyntäminen tuen kohdistamiseksi.