Näkyykö luokka ruokakorissa? kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen

Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteyttä kotitalouksien elintarvikekulutukseen. Pääomat indikoivat kotitalouden yhteiskuntaluokkaa, jonka katson vaikuttavan kulttuurielementtejä kantavaan elintarvikekulutukseen. Tutkielman viitekehyksenä on sosiologi Pierr...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Järvinen, Ilpo
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2019
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66633
_version_ 1826225743505391616
author Järvinen, Ilpo
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Järvinen, Ilpo Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Järvinen, Ilpo Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Järvinen, Ilpo
datasource_str_mv jyx
description Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteyttä kotitalouksien elintarvikekulutukseen. Pääomat indikoivat kotitalouden yhteiskuntaluokkaa, jonka katson vaikuttavan kulttuurielementtejä kantavaan elintarvikekulutukseen. Tutkielman viitekehyksenä on sosiologi Pierre Bourdieun luoman tutkimusohjelman käsitys kulttuurisen maun homologisuudesta yhteiskuntaluokkien hierarkiarakenteen kanssa, jonka mukaan kulttuurinen maku on luokkahierarkian mukaisesti jäsentyvä järjestelmä ja siten myös hierarkkinen. Teorian valossa kulttuurinen maku sisältää rakenteellisia piirteitä, jotka palautuvat yhteiskuntaluokkajärjestelmään. Tutkielmani oletuksena on, että ne kotitaloudet, joilla on hallussaan paljon kulttuurista ja taloudellista pääomaa, arvostavat keskimääräistä enemmän autenttisuutta elintarvikekulutuksessaan. Tutkielman aineistona on Tilastokeskuksen Kulutustutkimus 2016 -aineisto, joka on kyseisen aineistosarjan tuorein saatavilla oleva aineisto. Aineiston koko on 3673 kotitaloutta. Analyysimenetelmänä on useampisuuntainen varianssianalyysi, jossa pääomien yhteyksiä tarkastellaan erikseen autenttisten ja ei-autenttisten elintarvikkeiden kokonaiskulutukseen. Kulttuurista pääomaa on operationalisoitu kotitaloudessa esiintyvällä korkeimmalla koulutusasteella, taloudellista pääomaa on operationalisoitu kotitalouden käytettävissä olevilla tuloilla, jotka on jaettu kotitalouden kulutusyksikkösuureella (OECD:n muunnetun asteikon mukaisesti). Analyysin vakioitavina tekijöinä ovat kotitalouden sosioekonominen status ja kotitaloustyyppi. Elintarvikkeiden autenttisuutta on mitattu prosessointiasteen avulla. Analyysini tulokset ovat teorian valossa ristiriitaiset – kulttuurisella pääomalla on positiivinen yhteys autenttisuuden painottamisen kanssa elintarvikekulutuksessa, mutta samanaikaisesti negatiivisesta yhteydestä ei-autenttisten elintarvikkeiden kulutuksen kanssa ei ole näyttöä. Taloudellisella pääomalla puolestaan on positiivinen yhteys sekä autenttisten että ei-autenttisten elintarvikkeiden kulutuksen kanssa. Tutkielman keskeisenä johtopäätöksenä on, että tulokset kertovat ennemmin pääomien positiivisesta yhteydestä elintarvikekulutuksen hajontaan kuin bourdieulaisen homologiateesin pitävyydestä suomalaisten elintarvikekulutuksessa. Näin ollen myös homologiateesin haastava paradigma ”kulttuurisesta kaikkiruokaisuudesta” näyttäytyy homologiateesiä uskottavampana. Lisäksi elintarviketutkimus näyttäytyy ruoan kulutuksen erityisenä muotona sen yksityisyyden vuoksi ja tämän keskeisen piirteen huomioiminen aihetta käsittelevissä sosiaalitieteellisissä jatkotutkimuksissa osoittautuu oleelliseksi.
first_indexed 2019-12-04T21:08:31Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Wilska, Terhi-Anna", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "J\u00e4rvinen, Ilpo", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2019-12-04T07:52:29Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2019-12-04T07:52:29Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2019", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66633", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4ss\u00e4 pro gradu -tutkielmassa tutkin kulttuurisen ja taloudellisen p\u00e4\u00e4oman yhteytt\u00e4 kotitalouksien elintarvikekulutukseen. P\u00e4\u00e4omat indikoivat kotitalouden yhteiskuntaluokkaa, jonka katson vaikuttavan kulttuurielementtej\u00e4 kantavaan elintarvikekulutukseen.\n\nTutkielman viitekehyksen\u00e4 on sosiologi Pierre Bourdieun luoman tutkimusohjelman k\u00e4sitys kulttuurisen maun homologisuudesta yhteiskuntaluokkien hierarkiarakenteen kanssa, jonka mukaan kulttuurinen maku on luokkahierarkian mukaisesti j\u00e4sentyv\u00e4 j\u00e4rjestelm\u00e4 ja siten my\u00f6s hierarkkinen. Teorian valossa kulttuurinen maku sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 rakenteellisia piirteit\u00e4, jotka palautuvat yhteiskuntaluokkaj\u00e4rjestelm\u00e4\u00e4n. Tutkielmani oletuksena on, ett\u00e4 ne kotitaloudet, joilla on hallussaan paljon kulttuurista ja taloudellista p\u00e4\u00e4omaa, arvostavat keskim\u00e4\u00e4r\u00e4ist\u00e4 enemm\u00e4n autenttisuutta elintarvikekulutuksessaan.\n\nTutkielman aineistona on Tilastokeskuksen Kulutustutkimus 2016 -aineisto, joka on kyseisen aineistosarjan tuorein saatavilla oleva aineisto. Aineiston koko on 3673 kotitaloutta. Analyysimenetelm\u00e4n\u00e4 on useampisuuntainen varianssianalyysi, jossa p\u00e4\u00e4omien yhteyksi\u00e4 tarkastellaan erikseen autenttisten ja ei-autenttisten elintarvikkeiden kokonaiskulutukseen. Kulttuurista p\u00e4\u00e4omaa on operationalisoitu kotitaloudessa esiintyv\u00e4ll\u00e4 korkeimmalla koulutusasteella, taloudellista p\u00e4\u00e4omaa on operationalisoitu kotitalouden k\u00e4ytett\u00e4viss\u00e4 olevilla tuloilla, jotka on jaettu kotitalouden kulutusyksikk\u00f6suureella (OECD:n muunnetun asteikon mukaisesti). Analyysin vakioitavina tekij\u00f6in\u00e4 ovat kotitalouden sosioekonominen status ja kotitaloustyyppi. Elintarvikkeiden autenttisuutta on mitattu prosessointiasteen avulla.\n\nAnalyysini tulokset ovat teorian valossa ristiriitaiset \u2013 kulttuurisella p\u00e4\u00e4omalla on positiivinen yhteys autenttisuuden painottamisen kanssa elintarvikekulutuksessa, mutta samanaikaisesti negatiivisesta yhteydest\u00e4 ei-autenttisten elintarvikkeiden kulutuksen kanssa ei ole n\u00e4ytt\u00f6\u00e4. Taloudellisella p\u00e4\u00e4omalla puolestaan on positiivinen yhteys sek\u00e4 autenttisten ett\u00e4 ei-autenttisten elintarvikkeiden kulutuksen kanssa. Tutkielman keskeisen\u00e4 johtop\u00e4\u00e4t\u00f6ksen\u00e4 on, ett\u00e4 tulokset kertovat ennemmin p\u00e4\u00e4omien positiivisesta yhteydest\u00e4 elintarvikekulutuksen hajontaan kuin bourdieulaisen homologiateesin pit\u00e4vyydest\u00e4 suomalaisten elintarvikekulutuksessa. N\u00e4in ollen my\u00f6s homologiateesin haastava paradigma \u201dkulttuurisesta kaikkiruokaisuudesta\u201d n\u00e4ytt\u00e4ytyy homologiateesi\u00e4 uskottavampana. Lis\u00e4ksi elintarviketutkimus n\u00e4ytt\u00e4ytyy ruoan kulutuksen erityisen\u00e4 muotona sen yksityisyyden vuoksi ja t\u00e4m\u00e4n keskeisen piirteen huomioiminen aihetta k\u00e4sitteleviss\u00e4 sosiaalitieteellisiss\u00e4 jatkotutkimuksissa osoittautuu oleelliseksi.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2019-12-04T07:52:29Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2019-12-04T07:52:29Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2019", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "77", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "elintarvikekulutus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kulttuurinen maku", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kulttuurinen kaikkiruokaisuus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "N\u00e4kyyk\u00f6 luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pa\u0308a\u0308oman yhteys elintarvikekulutukseen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201912045122", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sosiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sociology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "203", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elintarvikkeet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulttuurinen p\u00e4\u00e4oma", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulutus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "yhteiskuntaluokat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "autenttisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_66633
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:43Z
main_date 2019-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2019
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/63576d52-ac69-4381-8dcf-2ba1de94de76\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201912045122.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2019
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Järvinen, Ilpo Näkyykö luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen elintarvikekulutus kulttuurinen maku kulttuurinen kaikkiruokaisuus Sosiologia Sociology 203 elintarvikkeet kulttuurinen pääoma kulutus yhteiskuntaluokat autenttisuus
title Näkyykö luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen
title_full Näkyykö luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen
title_fullStr Näkyykö luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen Näkyykö luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen
title_full_unstemmed Näkyykö luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen Näkyykö luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen
title_short Näkyykö luokka ruokakorissa?
title_sort näkyykö luokka ruokakorissa kulttuurisen ja taloudellisen pa a oman yhteys elintarvikekulutukseen
title_sub kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen
title_txtP Näkyykö luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pääoman yhteys elintarvikekulutukseen
topic elintarvikekulutus kulttuurinen maku kulttuurinen kaikkiruokaisuus Sosiologia Sociology 203 elintarvikkeet kulttuurinen pääoma kulutus yhteiskuntaluokat autenttisuus
topic_facet 203 Sociology Sosiologia autenttisuus elintarvikekulutus elintarvikkeet kulttuurinen kaikkiruokaisuus kulttuurinen maku kulttuurinen pääoma kulutus yhteiskuntaluokat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66633 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201912045122
work_keys_str_mv AT järvinenilpo näkyyköluokkaruokakorissakulttuurisenjataloudellisenpaaomanyhteyselintarvikekulutuk AT järvinenilpo näkyyköluokkaruokakorissakulttuurisenjataloudellisenpääomanyhteyselintarvikekulutuk