fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Wilska, Terhi-Anna", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "J\u00e4rvinen, Ilpo", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2019-12-04T07:52:29Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2019-12-04T07:52:29Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2019", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66633", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4ss\u00e4 pro gradu -tutkielmassa tutkin kulttuurisen ja taloudellisen p\u00e4\u00e4oman yhteytt\u00e4 kotitalouksien elintarvikekulutukseen. P\u00e4\u00e4omat indikoivat kotitalouden yhteiskuntaluokkaa, jonka katson vaikuttavan kulttuurielementtej\u00e4 kantavaan elintarvikekulutukseen.\n\nTutkielman viitekehyksen\u00e4 on sosiologi Pierre Bourdieun luoman tutkimusohjelman k\u00e4sitys kulttuurisen maun homologisuudesta yhteiskuntaluokkien hierarkiarakenteen kanssa, jonka mukaan kulttuurinen maku on luokkahierarkian mukaisesti j\u00e4sentyv\u00e4 j\u00e4rjestelm\u00e4 ja siten my\u00f6s hierarkkinen. Teorian valossa kulttuurinen maku sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 rakenteellisia piirteit\u00e4, jotka palautuvat yhteiskuntaluokkaj\u00e4rjestelm\u00e4\u00e4n. Tutkielmani oletuksena on, ett\u00e4 ne kotitaloudet, joilla on hallussaan paljon kulttuurista ja taloudellista p\u00e4\u00e4omaa, arvostavat keskim\u00e4\u00e4r\u00e4ist\u00e4 enemm\u00e4n autenttisuutta elintarvikekulutuksessaan.\n\nTutkielman aineistona on Tilastokeskuksen Kulutustutkimus 2016 -aineisto, joka on kyseisen aineistosarjan tuorein saatavilla oleva aineisto. Aineiston koko on 3673 kotitaloutta. Analyysimenetelm\u00e4n\u00e4 on useampisuuntainen varianssianalyysi, jossa p\u00e4\u00e4omien yhteyksi\u00e4 tarkastellaan erikseen autenttisten ja ei-autenttisten elintarvikkeiden kokonaiskulutukseen. Kulttuurista p\u00e4\u00e4omaa on operationalisoitu kotitaloudessa esiintyv\u00e4ll\u00e4 korkeimmalla koulutusasteella, taloudellista p\u00e4\u00e4omaa on operationalisoitu kotitalouden k\u00e4ytett\u00e4viss\u00e4 olevilla tuloilla, jotka on jaettu kotitalouden kulutusyksikk\u00f6suureella (OECD:n muunnetun asteikon mukaisesti). Analyysin vakioitavina tekij\u00f6in\u00e4 ovat kotitalouden sosioekonominen status ja kotitaloustyyppi. Elintarvikkeiden autenttisuutta on mitattu prosessointiasteen avulla.\n\nAnalyysini tulokset ovat teorian valossa ristiriitaiset \u2013 kulttuurisella p\u00e4\u00e4omalla on positiivinen yhteys autenttisuuden painottamisen kanssa elintarvikekulutuksessa, mutta samanaikaisesti negatiivisesta yhteydest\u00e4 ei-autenttisten elintarvikkeiden kulutuksen kanssa ei ole n\u00e4ytt\u00f6\u00e4. Taloudellisella p\u00e4\u00e4omalla puolestaan on positiivinen yhteys sek\u00e4 autenttisten ett\u00e4 ei-autenttisten elintarvikkeiden kulutuksen kanssa. Tutkielman keskeisen\u00e4 johtop\u00e4\u00e4t\u00f6ksen\u00e4 on, ett\u00e4 tulokset kertovat ennemmin p\u00e4\u00e4omien positiivisesta yhteydest\u00e4 elintarvikekulutuksen hajontaan kuin bourdieulaisen homologiateesin pit\u00e4vyydest\u00e4 suomalaisten elintarvikekulutuksessa. N\u00e4in ollen my\u00f6s homologiateesin haastava paradigma \u201dkulttuurisesta kaikkiruokaisuudesta\u201d n\u00e4ytt\u00e4ytyy homologiateesi\u00e4 uskottavampana. Lis\u00e4ksi elintarviketutkimus n\u00e4ytt\u00e4ytyy ruoan kulutuksen erityisen\u00e4 muotona sen yksityisyyden vuoksi ja t\u00e4m\u00e4n keskeisen piirteen huomioiminen aihetta k\u00e4sitteleviss\u00e4 sosiaalitieteellisiss\u00e4 jatkotutkimuksissa osoittautuu oleelliseksi.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2019-12-04T07:52:29Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2019-12-04T07:52:29Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2019", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "77", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "elintarvikekulutus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kulttuurinen maku", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kulttuurinen kaikkiruokaisuus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "N\u00e4kyyk\u00f6 luokka ruokakorissa? : kulttuurisen ja taloudellisen pa\u0308a\u0308oman yhteys elintarvikekulutukseen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201912045122", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sosiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sociology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "203", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elintarvikkeet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulttuurinen p\u00e4\u00e4oma", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulutus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "yhteiskuntaluokat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "autenttisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
|