Seerumin hormonipitoisuuksien akuutit vasteet ja palautuminen kolmessa erityyppisessä voimakuormituksessa eri voimaharjoitustaustaisilla miehillä - Toivonen, Sara (2019)
Endokriinijärjestelmä on keskeisessä roolissa voimaharjoittelussa ja voimaominaisuuksien kehittymisessä. Voimaharjoitusmuuttujien valinta vaikuttaa harjoituksen kuormittavuuteen, hormonivasteiden suuruuteen ja pitoisuuksien palautumiseen sekä voima-adaptaatioiden syntymiseen. Voimakuormituksessa seerumin testosteroni-, kasvuhormoni- ja kortisolipitoisuudet tyypillisesti nousevat akuutisti, kuten myös veren laktaattipitoisuus, jolla arvioidaan mm. aineenvaihdunnallista kuormittuneisuutta. Hypertrofiatyyppinen kuormitus saa tyypillisesti aikaan suurimmat hormonivasteet verrattuna muihin voimakuormitusmenetelmiin.