Kytkeytynyt nisäkäs : ihmisen suhteellistuminen Iida Rauman romaanissa Seksistä ja matematiikasta - Kilpeläinen, Hannamari (2019)
Maisterintutkielmassa tarkastellaan Iida Rauman romaania Seksistä ja matematiikasta (2015) ja tutkitaan tapoja, joilla romaani suhteellistaa käsitystä ihmisestä ja ihmisen lajista. Lisäksi tarkastellaan sitä, mitä suhteellistumisesta seuraa. Kiinnostuksen kohteena ovat siis tavat, joilla Seksistä ja matematiikasta kritisoi humanistisina pidettäviä ajatuksia ihmisestä muita eläimiä täydellisempänä olentona ja maailman ulkopuolisena tai siitä irrallisena olentona sekä tällaisen ajattelun purkamisen seuraukset. Tutkielman teoreettisena taustana ja luennan lähtökohtana ovat kriittisen posthumanismin teoretisoinnit. Analyysissa hyödynnetään Stacy Alaimon (2008, 2010) transruumiillisuuden käsitettä.