Korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia työhyvinvoinnin ja opintojen suhteesta - Trast, Emilia (2019)
Tässä työssä käsitellään ravintola-alalla työskentelevien korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia työhyvinvoinnista ja sen vaikutuksesta opintoihin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia kokemuksia haastateltavilta nousee esille työhyvinvoinnista, ja sitä millä tavalla nämä vaikuttavat opinnoissa etenemiseen. Tutkimuksen taustalla käytettiin Päivi Rauramon ”Työhyvinvoinnin portaat” – mallia, joka pohjautuu Abraham Maslow’n (1908-1970) tarvehierarkiateoriaan. Tutkimuksessa painotettiin Rauramon työhyvinvoinnin portaat -mallista johtamisen sijaan ”portaiden” sisältöä ja työntekijän eri tarpeita. Näitä ovat esimerkiksi ihmisen fysiologiset tarpeet sekä turvallisuuden tarpeet. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, puolistrukturoidulla teemahaastattelulla ja tutkittavina olivat erilaisissa ravintola-alan tehtävissä työskentelevät korkeakouluopiskelijat. Analyysimenetelmänä on käytetty teoriaohjautuvaa sisällönanalyysiä, jolloin teoriataustan pohjalta on aineistosta etsitty samankaltaisuuksia. Tutkimuksen mukaan haastateltavat kokivat työhyvinvoinnilla olevan vaikutusta opinnoissa etenemiseen. Alaa opiskelevat kokivat työnteon motivoivan nopeampaan valmistumiseen. Taloudellisen hyödyn takia työskentelevät kokivat työt stressitekijänä ja hidastavan opintoja Tutkimuksen mukaan toimiva työhyvinvointi ja avoin ilmapiiri edesauttavat haastateltavien mielestä opintoja ja niissä etenemistä vähentämällä muita elämän stressitekijöitä. Toisaalta esille nousi myös muun elämän vaikutukset hidastavana tekijänä opintoihin. Työhyvinvoinnilla ja organisaatiolla on siis iso vaikutus haastateltavien mielestä opintoihin ja niissä etenemiseen.