Change management success in implementation of change control and release management process and tool - Goman, Amanda (2019)
IT palvelunhallinnan prosessit ovat jo pitkään olleet yritysten tietohallinnon jokapäiväistä elämää. Järjestelmämuutosten tekninen hallinta järjestelmäkehityksen osana on kuitenkin kirjavaa. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan yhden tapausesimerkin kautta teknisen muutoshallinnan prosessin kehittämistä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu prosessikehittämisen ja teknisen muutoshallinnan käsitteiden ympärille. Tutkielman näkökulmana on muutosjohtaminen projektin onnistumisessa ja käyttöönotossa sekä muutosjohtamisen mittaaminen. Nämä käsitteet tuodaan mukaan viitekehykseen. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin kyselytutkimuksena, ja kysely lähetettiin tapausyrityksen 268 ERP kehitysyhteisön jäsenelle. Keskeisimpänä muutoshallinnan onnistumiseen vaikutti yksittäisen käyttäjän näkökulmasta viestintuoja. Eli henkilö, joka kertoi käyttäjälle tulevasta muutoksesta, sen tärkeydestä ja roolista järjestelmän kehityksen prosessissa. Tuloksella vahvistetaan tietojärjestelmätieteissä tunnistettua muutosjohtamisen roolia kehitysprojektien onnistumisessa. Käytännön tasolla tapausorganisaatiossa pyritään jatkoprojekteja varten perustamaan kattavia avainhenkilöverkostoja, joiden kautta kaikki loppukäyttäjät verkostoituvat ja jokainen saa viestin heille tutulta ja luotettavalta henkilöltä.