Vanhempien sosioekonomisen taustan yhteys lasten fyysisen aktiivisuuden toteutumiseen - Pyykkönen, Tiina (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää 3-7-vuotiaiden lasten vanhempien sosioekonomisen taustan yhteyksiä lasten fyysisen aktiivisuuden toteutumiseen lasten arjessa. Sosioekonomisiksi tekijöiksi määriteltiin vanhempien koulutus, kotitalouden vuosittaiset bruttotulot sekä perhemuoto. Fyysistä aktiivisuutta tarkasteltiin lapsen fyysisen elinympäristön, lapsen ulkoilun ja mediaviihteen käytön, ohjattuun liikuntaharrastukseen osallistumisen sekä vanhempien osoittaman tuen muodossa. Tutkimuksen aineisto kerättiin vuosien 2015-16 aikana osana Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan Taitavat tenavat- tutkimushanketta. Tutkimukseen osallistui 3-7- vuotiaita päiväkotilapsia (n=1238) perheineen, 24:ltä paikka-kunnalta 37:stä eri päiväkodista ympäri Suomea. Aineisto kerättiin Taitavat tenavat- kyselylomakkeella. Lomakkeella kartoitettiin lapsen liikkumiseen yhteydessä olevia tekijöitä.