Riskienhallinta hajautetussa tietojärjestelmäprojektissa - Nippala, Antti (2019)
Riskienhallinnan käyttö vaikuttaa tietojärjestelmäprojektin onnistumiseen. Perinteisesti riskejä on käsitelty esimerkiksi budjetin, aikataulun ja laadun kannalta, mutta nämä perinteisten tietojärjestelmäprojektien riskit ovat saaeet rinnalleen uusia etenkin kommunikaatioon liittyviä riskejä. Nykyisin useimmat tietojärjestelmäprojektit ovat hajautettuja ja globaaleja projekteja, joissa työskennellään useissa kohteissa ympäri maailman. Hajautetuissa tietojärjestelmäprojekteissa tiimien pitää myös kyetä työskentelemään yli erilaisten organisaation, ajan ja paikan rajojen. Riskit näissä hajautetuissa tietojärjestelmäprojekteissa keskittyvät usein kommunikaation ja yhteistyön ympärille. Erilaiset kulttuuriin ja kieleen liittyvät riskit vaikuttavat myös erityisen paljon hajautetuissa projekteissa. Näiden riskien hallitsemiseksi on esitelty useita erilaisia tekniikoita, joita ovat perinteiset riskienhallinnan viitekehykset kuten riskimatriisit, sekä myös erilaiset kommunikaation ja yhteistyön parantamiseen tähtäävät ohjeistukset ja työtavat. Erilaiset ketterät kehitysmallit voivat sisältää riskienhallintaa ja tämän tutkimuksen mukaan, näiden menetelmien käyttö on yleistynyt erilaisissa hajautetuissa tietojärjestelmäprojekteissa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää miten riskienhallinnan tekniikat vaikuttavat maantieteellisesti hajautetun tietojärjestelmäprojektin riskien tunnistamiseen ja hallitsemiseen. Lisäksi tässä tutkimuksessa tehdään vertailua hajautettujen ja perinteisten projektien välillä. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja menetelmänä on käytetty teemahaastatteluita. Teemoina tässä tutkimuksessa ovat hajautetut tietojärjestelmäprojektit, riskienhallinta sekä perinteisten ja hajautettujen projektien erot. Teemahaastattelut on toteutettu kahdessa eri organisaatiossa, joista haastatteluihin on valittu tietojärjestelmien kehittämisessä ja ylläpidossa työskenteleviä henkilöitä. Tutkielma koostuu aiheen käsitteiden määrittelystä, riskien esittelystä sekä riskienhallinnan tekniikoiden esittelystä. Käsitteiden määrittelyssä hyödynnetään systemaattista kirjallisuuskatsausta jonka tuloksena on saatu määriteltyä tutkimuksen teemat. Tutkimuksen empiirisen osion haastatteluiden kysymykset johdettiin kirjallisuuskatsauksen tuloksena saaduista teemoista ja näitä analysoitiin noiden teemojen pohjalta. Tuloksena tämä tutkimus antaa kuvan suurten organisaatioiden käytänteistä ja tekniikoista riskienhallinnan osalta hajautetuissa tietojärjestelmäprojekteissa. Lisäksi on listattu riskejä, joita näissä hajautetuissa projekteissa on kohdattu. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää erilaisissa hajautetuissa projekteissa ja niiden pohjalta voidaan myös tehdä jatkotutkimusta, esimerkiksi riskienhallinnasta ketterissä menetelmissä. i