Differentiating the more proficient students : upper secondary school teachers ́ and students ́ perceptions of upward differentiation in A-syllabus English lessons - Miskala, Laura (2019)
Ylöspäin eriyttäminen tarkoittaa keskivertoa parempien oppilaiden kehitystä tukevia opetusmenetelmiä. Eriyttämistä on viime vuosikymmeninä tutkittu lähtökohtaisesti opettajien sekä alaspäin eriyttämisen eli heikompien oppilaiden tukemisen näkökulmasta. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää tunnustaa myös keskivertoa parempien oppilaiden eriyttävän tuen tarve, sillä turhautumisesta ja tylsistymisestä johtuvat lieveilmiöt ovat samanlaiset oppilaiden taitotasosta riippumatta. On tärkeää saada kuuluviin myös opetuksen ja eriyttämisen kohteiden, oppilaiden, mielipiteet ja näkemykset, sillä niistä voi olla hyötyä ylöspäin eriyttämistä suunnitteleville opettajille. Eriyttäminen on tänä päivänä tärkeää juuri englannin opetuksessa, koska englannin kielen asema suomalaisessa yhteiskunnassa on erityisen merkittävä ja tasoerot englannin opetusryhmissä voivat olla huomattavia.