Fyysisen toimintakyvyn ja koetun terveyden yhteys elämäntyytyväisyyteen ikääntyneillä henkilöillä - Neittaanmäki, Jenni (2018)
Tarkoituksena oli selvittää, onko fyysisellä toimintakyvyllä ja koetulla terveydellä yhteyttä elämäntyytyväisyyteen ja katoaako fyysisen toimintakyvyn yhteys elämäntyytyväisyyteen, kun koettua terveyttä tarkastellaan välittävänä tekijänä. Fyysisellä toimintakyvyllä tarkoitetaan sellaisia fyysisiä edellytyksiä, joita tarvitaan arjen tehtävistä suoriutumiseen. Koettu terveys on ihmisen itsensä tekemä arvio terveydentilastaan. Ihmisen kokemus omasta terveydentilastaan on yhtäpitävä objektiivisesti mitatun terveydentilan kanssa. Elämäntyytyväisyydellä tarkoitetaan ihmisen itsensä tekemää kognitiivista arviota elämästään. Tutkimusaineistona oli Life-Space Mobility in Old Age -tutkimuksen kolmas seuranta (MIIA). Tutkittavat olivat iältään keskimäärin 84 vuotta, naisia oli 116 ja miehiä 90. Elämäntyytyväisyyttä mitattiin Satisfaction With Life Scalella, fyysistä toimintakykyä Short Physical Performance Batterylla sekä koettua terveyttä yhdellä kysymyksellä. Tilastollisena analyysimenetelmänä käytettiin lineaarista regressioanalyysiä. Ensimmäisessä mallissa oli vastemuuttujana elämäntyytyväisyys ja riippumattomana muuttujana fyysinen toimintakyky. Toisessa mallissa oli vastemuuttujana elämäntyytyväisyys ja riippumattomana muuttujana koettu terveys. Kolmannessa mallissa oli vastemuuttujana elämäntyytyväisyys ja riippumattomina muuttujina fyysinen toimintakyky sekä koettu terveys. Kaikissa malleissa oli kontrolloitavina tekijöinä sukupuoli, ikä, koulutus ja siviilisääty. Fyysinen toimintakyky ja koettu terveys selittivät ikäihmisten elämäntyytyväisyyttä. Koettu terveys toimi välittävänä tekijänä fyysisen toimintakyvyn ja elämäntyytyväisyyden yhteydessä, eli mitä parempi fyysinen toimintakyky henkilöllä oli, sitä paremmaksi hän arvioi terveytensä, ja parempi terveys kytkeytyi edelleen suurempaan elämäntyytyväisyyteen. Kontrolloitavilla tekijöillä ei ollut tilastollista merkitsevyyttä missään mallissa. Fyysisen toimintakyvyn merkitys ikääntyville henkilöille näyttäisi vähenevän ikääntymisen myötä.