Cyber Threat Intelligence - Kataja, Mette (2019)
Maailman digitalisoitumisen seurauksena kerätyn datan määrä on kasvanut eksponentiaalisesti, tietojärjestelmät ovat monimutkaistuneet ja kyberhyökkäykset kehittyneet teknologian kehityksen mukana, jonka vuoksi perinteiset kyberhyökkäyksen torjuntamenetelmät eivät enää yksinään riitä suojaamaan organisaatioita. Tutkielmassa tarkastellaan miten Cyber Threat Intelligence edesauttaa organisaatioiden tietoturvaa ja mitä haasteita se tuo. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja se pyrkii vastaamaan tutkimuskysymykseen: ”Mitä on Cyber Threat Intelligence, miten se vaikuttaa ja mitä haasteita se tuo?”. Kehittyneiden kyberhyökkäyksien takia yleistä toimintatapaa täytyisi siirtää hyökkäyksistä aiheutuneiden vahinkojen jälkikäteen korjaamisesta hyökkäyksien ennakoimiseen. Hyökkäyksien ennakoimiseen yksi tapa on hyödyntää Big Dataa, sillä kerätyn datan seasta löytyy vastauksia useampiinkin ongelmiin, mutta datan valtavan määrän ja monimutkaisuuden vuoksi, sitä on hidasta kerätä ja prosessoida sekä vaikea hallita. Uusi nouseva trendi on Cyber Threat Intelligence, jonka tarkoituksena on hyödyntää erilaisista lähteistä saatua analysoitua informaatiota kyberuhista ja sen perusteella tehdä päätöksiä tietoturvan parantamiseksi.