Muistisairasta puolisoaan hoitavan omaishoitajan hyvinvointi ja sen tukeminen - Hirvimäki, Suvi (2019)
Pro gradu -tutkielmani tehtävänä on selvittää, minkälainen on muistisairasta hoitavien omaishoitajien hyvinvointi ja minkälaisia tuen tarpeita omaishoitajat kokevat heillä olevan. Lisäksi pohdin, millä tavalla gerontologinen sosiaalityö voi olla osana muistisairasta puolisoaan hoitavan omaishoitajan hyvinvointia. Teoreettisena lähtökohtana on Niemelän hyvinvointimallin kolmiulotteinen hyvinvointikäsitys. Tarkastelen omaishoitajan hyvinvointia toiminnan tasojen being, doing ja having sekä aineellisen, sosiaalisen ja henkisen ulottuvuuksien mukaan. Tutkimukseni on toteutettu kvalitatiivisella eli laadullisella menetelmällä. Aineisto koostuu kuuden muistisairasta puolisoaan hoitavan omaishoitajan teemahaastattelusta. Aineiston olen analysoinut sisällönanalyysiä käyttäen. Omaishoitajat ovat virallisia omaishoitajia, jotka saavat omaishoidon tukea ja ovat eläkkeellä. Haastateltavien omaishoitajien keski-ikä on 74 vuotta ja muistisairaiden 75 vuotta. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että tärkeimpiä asioita omaishoitajan hyvinvoinnin kannalta olivat oma terveys, läheiset ja ystävät sekä harrastukset. Oma terveys koettiin olosuhteisiin nähden hyvänä. Omaishoitajat kuitenkin miettivät, miten muistisairaan käy, mikäli he itse sairastuisivat. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäjäksi moni kaipasi enemmän liikuntaa elämäänsä. Läheisiltä ja ystäviltä saatava tuki koettiin erittäin tärkeänä. Aina ei läheisiltä ja ystäviltä saatavan tuen tarvinnut olla konkreettista auttamista. Tieto siitä, että tukea on tarvittaessa saatavilla, edisti omaishoitajien hyvinvointia. Omat harrastukset olivat merkityksellisiä niin terveyden edistäjinä kuin, myös oman vapauden tunteen kannalta. Harrastukset antoivat omaishoitajalle hetken omaa aikaa. Oma vapaus oli asia, josta omaishoitajat olivat kokeneet luopuneensa omaishoitajuuden myötä. Gerontologisen sosiaalityön rooli omaishoitajan hyvinvoinnin tukena on tutkimukseni mukaan psykososiaalinen tuki. Psykososiaalista tukea omaishoitaja voi tarvita eteen tulevissa uusissa tilanteissa ja vaikeissa elämäntilanteissa. Omaishoitajalle uusi tilanne voi olla esimerkiksi muistisairaan pitkäaikaishoitoon siirtyminen tai vaikean elämäntilanteen kohdatessa, kuten jonkun läheisen kuolema.