Järjestelmäkehittäjän osaaminen projektin onnistumisen näkökulmasta - Lahti, Miika (2019)
Ohjelmistoprojektien onnistuminen ei ole itsestään selvä asia. On tyypillistä, että projektien aikataulu, laatu tai resurssit eivät vastaa suunniteltuja arvoja. Järjestelmäkehittäjän rooli nähdään merkittävänä ohjelmistoprojektin onnistumisen kannalta. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan järjestelmäkehittäjän osaamisen roolia projektin onnistumisen näkökulmasta ja pyrittiin löytämään tärkeimpiä osaamisalueita, jotka auttavat projekteja onnistumaan. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena ja sen tärkeimpiä löydöksiä ovat järjestelmäkehittäjän sosiaalisten taitojen merkitys ja liiketoiminta-alueen tuntemus. Sosiaaliset taidot ovat varsin tarpeellisia, jotta järjestelmäkehittäjä saa hyödynnettyä tietoa tehokkaasti ympäriltään. Kehittäjä, jolla on vahva osaaminen liiketoiminta-alueesta ei kuitenkaan tarvitse yhtä paljon yhteistyötä liiketoiminta-alueen asiantuntijoiden kanssa. Heikomman liiketoiminta-alueen tuntemuksen omaava järjestelmäkehittäjä ei kuitenkaan välttämättä kasvata projektin epäonnistumisen riskiä, sillä kehittäjä pystyy haalimaan tarvittavaa tietoa ympäriltään juuri sosiaalisten taitojen avulla. Tämä löydös tukee olemassa olevaa tietoa järjestelmäkehittäjän viestintätaitojen merkityksestä ja voi ohjata jatkotutkimusta sen osalta.