Naisten lentopallon vastaanottohyökkäysvaiheen teknis-taktinen lajianalyysi - Koponen, Susanna (2019)
Johdanto. Naisten lentopallon tieteellinen tutkimus on miesten lentopalloon verrattuna vähäisempää. Naisten ja miesten lentopallon välillä on havaittu eroavaisuuksia, ja täten ei ole mielekästä rinnastaa tutkimustulosten pätevyyttä harjoitteluun sekä miehillä että naisilla. Aiempaa laajaa tutkimustietoa eri tasojen vertailusta on hyvin vähän saatavilla. Menetelmät. Tutkimuksessa vertailtiin naisten kauden 2017-2018 pelejä keskenään SM-, U17 EM- ja aikuisten EM-tasolta. Pelit analysoitiin videoiden perusteella DataVolley 2007 -ohjelmalla. Eriä oli yhteensä analysoitavana 68 kappaletta. Valitut pelit olivat jokaisen tason kärkitason otteluita. Tulokset analysoitiin IBM SPPSS Statistics -ohjelmistolla ja tasojen vertailuun käytettiin varianssianalyysiä (ANOVA) sekä T-testiä. Varianssien yhtäsuuruutta tarkasteltiin Levenen-testillä. Merkitsevyyden rajaksi määritettiin p<0,05. Valituista muuttujista määritettiin myös korrelaatiot. Tulokset. Tasojen väliltä löytyi paljon merkitseviä eroja. Syötön tehokkuus oli U17 EM -tasolla muita tasoja parempaa ja vastaanoton tehokkuus puolestaan heikompaa. Yleisin syöttötyyli oli kaikilla tasoilla hyppyleijasyöttö, jota syötettiin kuitenkin eniten U17 EM -tasolla. Kierrehyppysyöttöä syötettiin EM-tasolla muita tasoja enemmän. Yleisin vastaanottotyyli oli keskeltä hihalyönnillä ja sitä tehtiin U17 EM -tasolla muita tasoja enemmän. Vastaanoton laadun muuttuessa passijakauma myös muuttui. Mitä parempi nosto, sitä enemmän hyökättiin ykköstempohyökkäystä ja mitä huonompi nosto, sitä enemmän hyökättiin 4-paikan hyökkäystä. Vastaanottohyökkäyksen ykköstempovaihtoehdot vaihtelivat tasoittain. Etupateri oli yleisin ykköstempovaihtoehto SM-tasolla, kun taas EM-tasolla takapateri oli yleisin. Siirto ja satasen hyökkäys olivat ykköstempovaihtoehtona harvinaisimpia U17 EM -tasolla. Ykköstempovaihtoehdon puuttuminen oli yleisintä U17 EM -tasolla. Tehokkaimmat hyökkäyspaikat olivat SM-tasolla nopea 1-paikan hyökkäys, U17 EM -tasolla siirtohyökkäys ja EM-tasolla lyhyt satasen hyökkäys. Voitetuissa erissä syötön, vastaanoton ja hyökkäyksen onnistumisprosentit olivat hävittyjä eriä suuremmat. Johtopäätökset. Naisten lentopallossa on eroavaisuuksia eri tasoilla. Syötön merkitys vähenee tason noustessa ja vastaanoton laatu paranee. Passijakauma on erilainen ja hyökkäystempoissa on eroa tasojen välillä. Mitä korkeammasta tasosta on kyse, sitä nopeampia passeja pelataan. Harjoittelussa pitäisi huomioida pelitaso ja kehittää heikoimpia osa-alueita.