Banaali paha : Hannah Arendtin ajattelemisen suhde arvostelukykyyn totalitarismin kontekstissa - Rinne, Ida (2013)
Tutkielmassani esitän Adolf Eichmannin eräänlaisena tyyppihahmona selvittäessäni pahuuden banaaliuden muotoa Hannah Arendtin ajattelussa. Itse banaalin pahuuden käsitettä tarkastelen pääasiassa Arendtin teosten The Life of The Mind (1971) ja The Origins of Totalitarianism (1951), sekä esseen Thinking and Moral Considerations (1971) kautta. Tarkoituksenani on osoittaa ajattelemisen ja moraalisen arvostelukyvyn välinen linkki, sekä näiden välinen prosessi totalitarististen systeemien taustalla ja ylläpitäjänä. Tässä kontekstissa banaalin pahan merkitys kirkastuu niissä teoissa, jotka realisoituvat totalitarismin kaltaisissa poikkeus- ja kriisitilanteissa ajattelun ja arvostelukyvyn pettäessä. Tutkielmani edetessä banaalin pahuuden olemus syventyy ja spesifioituu analyyttisestä ja yleisestä konkreettiseen malliin.