Summary: | George R. R. Martinin kirjasarjaan perustuva, viime vuosikymmenen yhtenä menestyksekkäimpänä televisiosarjana tunnettu Game of Thrones oli kansainvälisen Game of Thrones Research Projectin (GOTRP) tutkimuskohteena vuosina 2016-2017 toteutetussa kansainvälisessä, yleisölle suunnatussa kyselytutkimuksessa. Televisiosarjan keskiössä on suuri määrä kompleksisia hahmoja, jotka muodostavat tärkeän osan sarjan viehätystä ja näin ollen mielenkiintoisen tutkimuskohteen vastaanottotutkimukselle.
Tässä maisterintutkielmassa tutkittiin Game of Thrones-televisiosarjan hahmojen vastaanottoa GOTRP:n kyselylomakkeen kysymyksen Who has been your favourite character (whether or not they have managed to survive this far!)? Can you tell us why? avoimien vastauksien avulla. Tutkimuksessa keskityttiin Saksan 26-30-vuotiaiden vastaajien vastauksiin. Aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä, jonka avulla vastattiin seuraaviin tutkimuskysymyksiin:
• Miten Saksan 26-30-vuotiaat vastaajat perustelevat hahmovalintansa?
• Minkälaisia merkityksiä nämä perustelut kuvastavat hahmojen vastaanotossa?
• Mitkä hahmojen ominaisuudet saavat vastaanottajissa aikaan kiintymisen ja suhteen muodostumisen hahmoihin?
• Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja hahmojen vastaanotossa on havaittavissa?
Analyysikategorioita ja esimerkkivastauksia peilattiin myös suhteessa aiempiin hahmovastaanottoon liittyviin tutkimuksiin sekä Murray Smithin ja Jens Ederin teoreettisiin malleihin, joilla pyrittiin selittämään ja taustoittamaan kattavammin hahmojen merkityksiä ja vastaanottajan suhteen muodostumista niihin.
Tutkimuksessa selvisi, että Saksan 26-30-vuotiaat vastaajat kiintyivät hahmoihin usein eri tavoin, mikä kävi ilmi 19 muodostuneesta analyysikategoriasta. Useimmiten hahmoihin kiinnyttiin hahmojen luonteenpiirteiden, toimintatapojen ja asenteiden sekä sympatian, empatian ja samastumisen kautta. Lisäksi keskeiseksi nousivat hahmon arvomaailma ja moraali, hahmon kehitys sarjan aikana, sekä hahmon näyttelijä tai näyttelijän roolisuoritus. Analyysikategoriasta riippuen hahmoista nousi esiin erilaisia aspekteja ja merkityksiä, kuten esimerkiksi hahmo artefaktina tai symbolina. Hahmojen vastaanoton välillä löytyi esimerkkihahmojen perusteella sekä samankaltaisuuksia, että eroja. Hahmoilla nousi esiin keskenään osin samat, mutta osin eri kategoriat. Tärkeimpinä syinä hahmoihin kiintymiselle oli kunkin kohdalla hahmojen luonteenpiirteet sekä toimintatavat ja asenteet. Mielenkiintoista oli myös saman kategorian perusteluiden erilaisuus, esim. sympatiaa koettiin eri hahmoja kohtaan eri syistä.
|