Naiscontrollereiden kokemuksia työelämästä : kehityskohtia työelämän tasa-arvoon - Tunturi, Maija (2019)
Tutkielmassa tutkittiin työelämän tasa-arvoa naiscontrollereiden keskuudessa. Teoriaosuus pohjautuu niin suomalaiseen kuin kansainväliseen aikaisemmin tehtyyn tutkimukseen controller-roolista ja laskenta-ammatista sekä tasa-arvosta ja sen toteutumisesta. Aikaisempi tutkimus on tutkinut tasa-arvoa kaupanalalla ja laskenta-ammateissa, mutta controllerin roolissa tasa-arvon toteutumista ei juurikaan ole tutkittu. Controllerin roolin monimuotoisuus ja erityisesti työtehtävien sosiaalinen aspekti tekee controllerin roolista mielekkään tutimuskohteen tarkastellessa työelämän tasa-arvon toteutumista. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja sen aineisto kerättiin haastattelemalla naiscontrollereita vuosina 2017 ja 2019. Tutkielma vastaa kysymyksiin, miten naiscontrollerit kokevat työelämän tasa-arvon toteutuvan ja onko työelämän tasa-arvossa kehitys-tä vaativia kohtia. Lisäksi tutkielmassa vertailtiin eri vuosina kerättyjä aineisto-ja ja käsiteltiin, löytyykö kehityskohdissa eroavaisuuksia vuosien välillä. Työelämän tasa-arvoon liittyviä kehityskohtia löytyi tutkielmassa, vaikka yleisesti tasa-arvon toteutumiseen ja uramahdollisuuksiin oltiin tyytyväisiä. Kehityskohdiksi tutkielmassa havaittiin työntekijöiden pätevyyden arviointiin sekä työpaikkojen kommunikaatiotilanteisiin ja sosiaalisiin suhteisiin liittyviä seikkoja. Tutkielmassa käsiteltiin myös työelämän ja perheen yhdistämistä. Kyky tasapainottaa työelämä ja perhe ja kodinhoito koettiin tärkeiksi, ja kehitystä vuosien 2017 ja 2019 välillä havaittiin. Tutkielman otoskoon pienuuden takia tutkielman tulokset eivät ole kuitenkaan yleistettäviä. Tutkimustuloksilla saatiin kuitenkin osviittaa siitä, mitä kehityskohtia työelämästä mahdollisesti löytyy tai ainakin tulevaisuuden tutkimukselle uusia näkökulmia ja vaihtoehtoja rajata työelämän tasa-arvoisuuden tutkimusta.