Roolipeliseuranhakuilmoituksen funktionaalinen rakentuminen - Uusitalo, Pinja (2019)
Tässä tutkimuksessa selvitän millainen tekstilaji roolipeliseuranhakuilmoitus on tekstilajinsa rakentumisen perusteella. Roolipeliseuranhakuilmoitus on roolipelaajien harrasteyhteisössä esiintyvä tekstilaji, joka yhdistää roolipelaajat toisiinsa ja jonka funktiona on löytää tekstin kirjoittajalle mieleistä roolipeliseuraa. Tekstilajin tutkiminen on sen suuren merkityksen myötä mielekästä. Lisäksi tekstipohjaista interaktiivista roolipelaamista ei ole tutkittu juurikaan aiemmin. Tutkimuksessa tarkastelen roolipeliseuranhakuilmoitusten rakennetta hyödyntämällä Werlichin (1983) luokittelua tekstityypeistä ja lisäksi tarkastelemalla tekstin rakenneosien funktiota. Jaettuani roolipeliseuranhakuilmoituksen rakenneosiin, muodostan Hasanin (1985) kehittämän notaation rakennepotentiaalimallista. Rakennepotentiaalimalli havainnollistaa tekstin välttämättömiä ja valinnaisia rakenneosia. Lisäksi rakennepotentiaalimalli ottaa kantaa rakenneosien järjestäytymiseen tekstissä ja niiden toistuvuuteen. Analyysini perusteella roolipeliseuranhakuilmoitusvoi rakentua jo pelkästään välttämättömän ydinrakenneosansa eli pelaamisen kuvauksen ympärille, mutta usein se saa seurakseen valinnaisia rakenneosia. Valinnaisia rakenneosia ovat alkusaate, etsinnän ilmaus, esittäytyminen, toiveet vastapelaajalle sekä loppusaate. Tutkimusaineiston keräsin Webropol-tutkimuskyselyohjelmistolla. Sen käytön myötä roolipeliseuranhakuilmoitusten analysoiminen oli sujuvaa ja helppoa. Lisäksi sain samalla kyselyllä kerättyä roolipelaajien kokemuksia välttämättömistä rakenneosista roolipeliseuranhakuilmoituksissa. Tutkimuksessani vertailen roolipelaajien vastauksia rakennepotentiaalimalliin. Analyysini perusteella roolipelaajat käsittävät varsin hyvin, millainen tekstilaji roolipeliseuranhakuilmoituson sen rakentumisen näkökulmasta.