Attitudes towards biometric authentication technologies between cultures : acceptance in Finland And Brazil - Liljander, Akseli (2019)
Biometrinen todennus hyödyntää käyttäjän fyysisiä ominaisuuksia, kuten sormenjälkeä tai silmää. Biometristä tunnistetta ei tarvitse muistaa, eikä sitä voi unohtaa tai varastaa. Uudenlaiset ongelmat ja uhat kuitenkin koskettavat biometriaa. Käyttäjät eivät myöskään aina hyväksy biometriaa. Hyväksyntä voi vaihdella maiden ja kulttuurien välillä. Suurin osa biometrian hyväksynnän tutkimuksesta on toteutettu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Etelä-Amerikka on nouseva biometrian keskeinen markkina-alue, mutta siellä ei ole toteutettu tutkimuksia biometrian hyväksynnästä. Brasiliaa ja Suomea vertailtiin kvantitatiivisessa kyselytutkimuksessa, jossa yhdistettiin Technology Acceptance Model (TAM) -malli ja Hofsteden teoria kulttuurin ulottuvuuksista. Aikomus käyttää, tuttuus ja tietoisuus biometriaa koskien olivat korkeampia Brasiliassa. Suurin osa oletetuista TAM-mallin riippuvuussuhteista löydettiin vähintään yhdessä maassa, mutta malli ei ollut täysin toistettavissa kummassakaan niistä. Brasilialaiset vastaajat kokivat biometrian hyödyllisempänä, kun heillä oli korkeampi turvallisuuden tarve, ja he näkivät oman kehonsa sisällyttämisen autentikointiprosessissa vähemmän tunkeilevana kuin suomalaiset. Toisin kuin brasilialaiset, suomalaiset vastaajat eivät suosineet biometriaa tapana parantaa henkilökoh-taista turvallisuuttaan, eivätkä nähneet helppokäyttöisyyttä tarpeeksi vahvana tekijänä vaikuttamaan käyttöaikeisiin. Hofsteden dimensiot eivät tarjonneet selkeää selitystä hyväksynnän muodostumisen eroille maiden välillä. Jotkut omak-sutut kulttuuriarvot vaikuttivat epäsuorasti biometrian käyttöaikeisiin. Tuloksia voidaan hyödyntää tulevassa biometrian hyväksynnän tutkimuksessa, sekä käytännössä tuodessa biometrisia tuotteita markkinoille eri kulttuuriympäristöissä.