Polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen vaikutus vesikirpun Daphnia magna ja harvasukamadon Lumbriculus variegatus monivierasaineresistenssiin - Halttunen, Teemu (2019)
Polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH) yhdisteitä pidetään yleisesti haitallisina yhdisteinä. Joidenkin PAH-yhdisteiden on havaittu muun muassa heikentävän j eliöiden lisääntymiskykyä. PAH-yhdisteitä muodostuu epätäydellisen orgaanisen materiaalin palamisen yhteydessä ja myös raakaöljy sisältää runsaasti PAH-yhdisteitä. PAH-yhdisteitä päätyy ympäristöön esimerkiksi laskeumien, hulevesien ja öljyonnettomuuksien takia. Monivierasainevastustuskyky (MXR) on proteiinipohjainen eliöiden kyky vastustaa haitallisten aineiden kertymistä soluihin. MXR-mekanismia esiintyy niin aito- kuin esitumaisilla eliöillä. MXR-mekanismin toiminta voi estyä erilaisten yhdisteiden vaikutuksesta, joita on niin luonnollisia kuin ihmisen valmistamiakin. Tässä työssä tutkittiin ovatko PAH-yhdisteet antraseeni, kryseeni ja pyreeni vesikirpun Daphnia magna ja harvasukamadon Lumbriculus variegatus MXR-mekanismin inhibitoreita. Kokeet suorittiin siten, että kumpikin koe-eliö altistettiin kullekin PAH-yhdisteelle erikseen. Altistuksen jälkeen mitattiin, kuinka paljon koe-eliön oli kertynyt fluoresoivaa merkkiainetta ja verrattiin tätä sekä normaalia että ihbitiotilannetta kuvastaviin kontroleihin. Tutkimuksessa havaittiin, että pyreeni poikkesi muista tukituista PAH-yhdisteistä. Harvasukamadolla ilmeni MXR-järjestelmän voimistumista. Vesikirppu eritti ulos jotakin pyreenin metaboliittia. Havainnot osoittavat, että mikään PAH-yhdisteistä ei ollut MXR-järjestelmän inhibiittori eli tutkitut PAH-yhdisteet eivät yksittäisinä aiheuttaisi haitallisten aineiden kertymistä tutkittujen eliöiden soluihin.