Päästökaupan vaikutus suomalaisyritysten taloudelliseen menestykseen - Grotenfelt, Ilmari (2019)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Euroopan Unionin päästökaupan vaikutusta suomalaisyritysten taloudelliseen menestykseen käyttäen suomalaista tilinpäätösaineistoa. Keskeisimmät huolet päästökaupan vaikutuksista liittyvät päästökaupan aiheuttamiin kustannuksiin, jotka teorian mukaan heikentävät päästökauppayritysten kilpailukykyä. Päästökauppa on siis saattanut vaikuttaa päästökauppayritysten kykyyn pärjätä kilpailussa suhteessa päästökauppaan kuulumattomiin yrityksiin ja siten vaikuttanut päästökauppayritysten taloudelliseen menestykseen. Tässä työssä estimoidaan päästökaupan vaikutusta kolmeen indikaattoriin, liikevaihtoon, työntekijöiden määrään ja liikevoittoon. Estimointimenetelmänä käytetään semiparametrista difference-in-differences –menetelmää, jossa kontrolliryhmä muodostetaan propensity score -kaltaistamisella. Tulosten perusteella näyttäisi, ettei päästökaupalla ole ollut negatiivisia vaikutuksia yritysten liikevaihtoon, työntekijöiden määrään tai liikevoittoon. Tulosten mukaan päästökaupan kolmannessa vaiheessa päästökauppa on kasvattanut päästökauppayritysten työntekijöiden määrää suhteessa päästökaupan ulkopuolisiin yrityksiin.