Hyvä isovanhempi on läsnä ja kunnioittaa : kategoria-analyysi isovanhemmuuden odotuksista nyky-yhteiskunnassa - Penttinen, Merika (2019)
Tässä pro gradu- tutkielmassa tarkastellaan minkälaisia kategoriasidonnaisia toimintoja isovanhemmmuuteen liitetään ja millä tavalla näitä kategoriasidonnaisia toimintoja rakennetaan nyky-yhteiskunnassa. Tarkoitukseni on selvittää millaisia odotuksia ja velvollisuuksia isovanhemmuuteen liitetään. Isovanhemmuuden merkitys on korostunut ja isovanhemmat ovat aktiivisesti mukana lastenlastensa sekä aikuisten lastensa elämässä. Myös yhteiskunnassa ja sosiaalityössä on havahduttu isovanhemmuuden merkitykseen lapsiperheiden elämässä ja tämä näkyy esimerkiksi läheisverkoston kartoittamisen korostumisessa. Isovanhemmuuden rooliin ja tehtäviin liittyy odotuksia ja velvollisuuksia, joiden mukaan isovanhempien odotetaan toimivan.