Aikuisen lapsen päihteidenkäytön vaikutukset isovanhemmuuteen : isovanhempien kuvaamia haittoja ja selviytymiskeinoja - Ristaniemi, Mervi (2019)
Jo pidempään on ollut tiedossa, että päihteidenkäyttö vaikuttaa merkittävästi myös käyttäjän läheisten ihmisten elämään. Läheiset eivät aina tule huomioiduksi palveluissa ja etenkin isovanhemmat ovat sellainen joukko, jotka ovat jääneet myös tutkimusten ulkopuolelle. Tämän tutkielman tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten oman aikuisen lapsen päihteidenkäyttö vaikuttaa isovanhempien elämään ja miten se vaikuttaa heidän isovanhemmuuteensa. Millaista haittaa, huolta ja ristiriitaa aikuisen lapsen päihteidenkäyttö on heidän elämäänsä tuonut? Tarkoitus on myös selvittää millaisia selviytymiskeinoja isovanhemmilla on tällaisessa haastavassa elämäntilanteessa. Tutkimuksessa mainitaan tahoja, joista isovanhemmat ovat tukea saaneet, mutta pohditaan myös sitä, millaista apua isovanhemmat olisivat kaivanneet.