Liikunta-aktiivisuuden yhteys poikien itsetuntoon, kehonkuvaan ja elämäntyytyväisyyteen - Lakka, Elmo (2019)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää 5., 7. ja 9. -luokkalaisten poikien liikunta-aktiivisuutta, itsetuntoa, elämäntyytyväisyyttä ja kehonkuvaa sekä näiden tekijöiden välisiä yhteyksiä. Lisäksi selvitin poikien iän yhteyttä elämäntyytyväisyyteen, kehonkuvaan ja itsetuntoon. Tutkimusaineistona käytin osaa WHO-Koululaistutkimuksen 2014 aineistosta; tähän tutkimukseen rajasin aineistosta 5., 7. ja 9. luokkalaisten poikien (n=3858) vastaukset kyselyn seitsemään eri kysymykseen. Tilastolliset analyysit (varianssianalyysi, ristiintaulukointi, korrelaatiokertoimet ja binäärinen logistinen regressioanalyysi) tehtiin IBM SPSS 24 -ohjelmalla. Tulokset osoittivat, että vapaa-ajan liikunta-aktiivisuus oli myönteisesti yhteydessä poikien hyvään itsetuntoon ja hyvään kehonkuvaan. Liikunta-aktiivisuus oli yhteydessä myös koettuun elämäntyytyväisyyteen. Mitä enemmän tutkimukseen osallistuneet liikkuivat, sitä paremmaksi he raportoivat elämäntyytyväisyytensä. Nuorten kokeman itsetunnon, kehonkuvan, elämäntyytyväisyyden taustatekijöitä on tärkeää selvittää ja tutkia. Etenkin liikunnanopetuksen kannalta, on tärkeää ymmärtää, millaisia yhteyksiä liikunta-aktiivisuudella on kyseisiin tekijöihin. Nuorten liikunta-aktiivisuuden lisääminen ja fyysisen aktiivisuuden suositusten täyttyminen entistä useammalla nuorella on avainasemassa myös kehonkuvan, itsetunnon ja elämäntyytyväisyyden paranemisessa.