Effects of biodiversity on the competitive success of the invasive alien vine Calystegia sepium (L.) - Soininen, Jaakko (2019)
Yhteisöt syntyvät vuorovaikutuksista, kun lajit vuorovaikuttavat keskenään kilpailun ja fasilitaation kautta. Kasviyhteisöjen eri lajit tarvitsevat samankaltaisia resursseja kuten valoa, tilaa, vettä ja ravinteita. Näiden resurssien saamiseen joko kilpailun tai fasilitaation kautta on syntynyt monia strategioita. Vuorovaikutuksista nivoutuva monimutkainen verkosto on kuitenkin altis haitallisten vieraslajien invaasioille, jotka saattavat pysyvästi muuttaa yhteisön rakennetta ja toimintaa. Eltonin hypoteesin mukaan monimuotoisemmat yhteisöt olisivat vastustuskykyisempiä biologisia invaasioita vastaan, mutta tieteellistä yksimielisyyttä asiasta ei vielä ole. Muuttuvassa maailmassa, jossa yhä useampia yhteisöjä uhkaavat vieraslajit, kaikki työkalut ja tieto suojelun edistämiseksi ovat tarpeen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli lisätä tietoa haitallisten vieraslajien dynamiikasta, sekä parantaa tietämystä yksittäisen lajin torjumiseksi. Koeasetelmassa testattiin Eltonin hypoteesia kasvihuoneoloissa, joissa karhunköynnös (Calystegia sepium) kilpaili viiden kotoperäisen lajin kanssa vaihtelevissa monimuotoisuuden tasoissa. Korkeampi monimuotoisuus alensi karhunköynnöksen juuri-verso -suhdetta sekä hidasti suhteellista kasvunopeutta (RGR). Kuivapainoon ei havaittu vaikutusta. Kilpailija-lajien identiteetti vaikutti eri tavoin kuin lajien monimuotoisuus. Monimuotoisuudella havaittiin tärkeä rooli vieraslajin kilpailumenestyksen hillitsijänä. Vieraslajien invaasioiden määrän ollessa kasvussa, luonnonsuojelubiologiassa monimuotoisuuden tulisi olla tärkeä kohde suojelutoimille.