Ympäristön vaikutus rantavyöhykkeen pohjaeläimistöön Puruveden Hummonselällä - Mäkinen, Teemu (2019)
Järven rantavyöhyke on monimuotoinen elinympäristö, joka tarjoaa vesistön tärkeille eliöille suojaa ja ravintoa. Pohjaeläimillä on tärkeä osa järvien ravinnonkulussa ja orgaanisen aineksen prosesseissa, joiden kautta rantavyöhyke on yhteydessä myös maaekosysteemeihin. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kirkasvetisen Puruveden Hummonselän rantavyöhykkeen pohjaeläinyhteisöjen järvensisäistä rakenteellista vaihtelua ja sitä selittäviä tekijöitä. Tärkeimpänä osana tutkimusta haluttiin selvittää, miten rantatyyppi sekä rannan ja pohjan ominaisuudet vaikuttavat järven rantavyöhykkeen pohjaeläinyhteisöihin. Yli 16 000 pohjaeläintä sisältänyt aineisto kerättiin 21 eri näytteenottoalueelta, joista analysoitiin 2–3 rinnakkaisnäytettä. Rakenteeltaan yksipuolisempien hiekkarantojen pohjaeläinyhteisöjen yksilötiheys ja monimuotoisuus oli pienempi kuin rakenteeltaan monimuotoisemmilla kasvi- ja kivikkorannoilla. Lisäksi kasvillisuuden ja kivikon peittävyys lisäsi pohjaeläinyhteisön monimuotoisuutta, hienojakoinen aines lajirunsautta ja päällyslevä monimuotoisuutta, lajirunsautta ja yksilötiheyttä. Rantavyöhykkeen rakenteellisen monimuotoisuuden suojeleminen on tärkeää, sillä näiden tulosten ja monien aiempien tutkimusten perusteella pohjanlaatu ja sen rakenteelliset ominaisuudet ovat merkittävässä osassa rantavyöhykkeen ekosysteemien monimuotoisuuden ja sitä kautta toimivuuden säilymisessä.