Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia - Mäenanttila, Kirsimarja (2019)
Säännöllinen aamiaisen syöminen on suotuisaa nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille. Aamiainen on kuitenkin nuorilla useimmin syömättä jätetty ateria. Aamiainen syödään yleensä kotona ja tämän takia on tärkeää selvittää, miten perheympäristö on yhteydessä nuorten aamiaisen syömiseen. Perheympäristöllä tässä tutkimuksessa tarkoitetaan perheen kommunikaatiota, perheen antamaa tukea sekä sääntöjä ja valvontaa perheessä. Tämä pro gradu -tutkielma koostuu kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta ja artikkelikäsikirjoituksesta. Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin järjestelmälliseen tiedonhakuun perustuen aiempia tutkimuksia perheympäristön yhteydestä nuorten aamiaisen syömiseen. Mukaan valikoitiin alkuperäistutkimukset (n = 15), joissa käsiteltiin perheen kommunikaatiota, perheen antamaa tukea, sääntöjä, vanhempien valvontaa, perheen koheesiota, perheen toimivuutta sekä vanhemmuuden tyylejä. Tutkimukset osoittivat perheympäristön olevan yhteydessä nuorten aamiaisen syömiseen. Tutkimuksissa oli kuitenkin selvitetty eri tekijöitä ja käytetty eri mittareita, minkä vuoksi tulosten vertailu on vaikeaa. Ainoastaan perheen syömiseen liittyviä sääntöjä oli tutkittu useammassa tutkimuksessa, joista kuudessa kahdeksasta tutkimuksesta sääntöjen ja aamiaisen syömisen välillä havaittiin positiivinen yhteys. Yhtäkään tutkimusta, joka olisi sisältänyt niin perheen kommunikaation, tuen, sääntöjen kuin valvonnan tarkastelua yhdessä, ei järjestelmällisen tiedonhaun perusteella löytynyt. Artikkelikäsikirjoitus on alkuperäistutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää, miten perheympäristö (kommunikaatio, perheen antama tuki, säännöt ja valvonta perheessä) on yhteydessä 13- ja 15-vuotiaiden nuorten päivittäiseen aamiaisen syömiseen. Tutkimusaineistona käytettiin kyselyvastauksia (n = 3853) Suomessa toteutetusta WHO-Koululaistutkimuksesta vuodelta 2014. Tilastollisina menetelminä olivat ristiintaulukointi, χ2-riippumattomuustesti ja binäärinen logistinen regressioanalyysi. Päivittäisen aamiaisen syömisen todennäköisyyttä lisäsivät äidin kanssa puhumisen helppous, vahva tuki perheeltä sekä runsas sääntöjen ja valvonnan määrä. Tutkimus osoittaa, että perheympäristön huomioiminen on tärkeää nuorten aamiaisen syömisen edistämisessä ja vanhempia tulisi kannustaa keskustelevan ilmapiirin luomiseen, nuorten tukemiseen sekä rajojen asettamiseen.