Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia

Säännöllinen aamiaisen syöminen on suotuisaa nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille. Aamiainen on kuitenkin nuorilla useimmin syömättä jätetty ateria. Aamiainen syödään yleensä kotona ja tämän takia on tärkeää selvittää, miten perheympäristö on yhteydessä nuorten aamiaisen syömiseen. Perheympäristöll...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Mäenanttila, Kirsimarja
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2019
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66149
_version_ 1828193085627039744
author Mäenanttila, Kirsimarja
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Mäenanttila, Kirsimarja Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Mäenanttila, Kirsimarja Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Mäenanttila, Kirsimarja
datasource_str_mv jyx
description Säännöllinen aamiaisen syöminen on suotuisaa nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille. Aamiainen on kuitenkin nuorilla useimmin syömättä jätetty ateria. Aamiainen syödään yleensä kotona ja tämän takia on tärkeää selvittää, miten perheympäristö on yhteydessä nuorten aamiaisen syömiseen. Perheympäristöllä tässä tutkimuksessa tarkoitetaan perheen kommunikaatiota, perheen antamaa tukea sekä sääntöjä ja valvontaa perheessä. Tämä pro gradu -tutkielma koostuu kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta ja artikkelikäsikirjoituksesta. Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin järjestelmälliseen tiedonhakuun perustuen aiempia tutkimuksia perheympäristön yhteydestä nuorten aamiaisen syömiseen. Mukaan valikoitiin alkuperäistutkimukset (n = 15), joissa käsiteltiin perheen kommunikaatiota, perheen antamaa tukea, sääntöjä, vanhempien valvontaa, perheen koheesiota, perheen toimivuutta sekä vanhemmuuden tyylejä. Tutkimukset osoittivat perheympäristön olevan yhteydessä nuorten aamiaisen syömiseen. Tutkimuksissa oli kuitenkin selvitetty eri tekijöitä ja käytetty eri mittareita, minkä vuoksi tulosten vertailu on vaikeaa. Ainoastaan perheen syömiseen liittyviä sääntöjä oli tutkittu useammassa tutkimuksessa, joista kuudessa kahdeksasta tutkimuksesta sääntöjen ja aamiaisen syömisen välillä havaittiin positiivinen yhteys. Yhtäkään tutkimusta, joka olisi sisältänyt niin perheen kommunikaation, tuen, sääntöjen kuin valvonnan tarkastelua yhdessä, ei järjestelmällisen tiedonhaun perusteella löytynyt. Artikkelikäsikirjoitus on alkuperäistutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää, miten perheympäristö (kommunikaatio, perheen antama tuki, säännöt ja valvonta perheessä) on yhteydessä 13- ja 15-vuotiaiden nuorten päivittäiseen aamiaisen syömiseen. Tutkimusaineistona käytettiin kyselyvastauksia (n = 3853) Suomessa toteutetusta WHO-Koululaistutkimuksesta vuodelta 2014. Tilastollisina menetelminä olivat ristiintaulukointi, χ2-riippumattomuustesti ja binäärinen logistinen regressioanalyysi. Päivittäisen aamiaisen syömisen todennäköisyyttä lisäsivät äidin kanssa puhumisen helppous, vahva tuki perheeltä sekä runsas sääntöjen ja valvonnan määrä. Tutkimus osoittaa, että perheympäristön huomioiminen on tärkeää nuorten aamiaisen syömisen edistämisessä ja vanhempia tulisi kannustaa keskustelevan ilmapiirin luomiseen, nuorten tukemiseen sekä rajojen asettamiseen. Regular breakfast eating fosters health and well-being of adolescents. However, it is the most commonly skipped meal. Breakfast is usually eaten at home. Consequently, it is important to examine the association between family environment and adolescent’s breakfast eating. In this study, the family environment includes family communication, family support, rules within the family as well as parental monitoring. This Master’s thesis is divided into two parts: a literature review and an article manuscript. The aim of the literature review was to conduct systematic literature search for previous studies of adolescent breakfast eating and its associations with family environment. Original studies concerning family communication, family support, family rules, parental monitoring, family cohesion, family functioning and parenting styles were included. Studies show that the family environment is associated with adolescent’s breakfast eating. However, several variables and different measures have been used which limits the possibilities to draw firm conclusions. Only family rules were investigated in several studies. Food-related family rules were positively associated with breakfast consumption in six out of eight studies. None of the studies addressed measures of family communication, family support, rules and parental monitoring together. The manuscript is an original study which aimed to investigate Finnish adolescents’ daily breakfast eating and its associations with family environment (communication, family support, rules and parental monitoring). The data were obtained from the Finnish Health Behaviour in School-aged Children study. Adolescents aged 13 and 15 (n = 3853) completed a questionnaire in 2014. Crosstabs, Chi square and binary logistic regression analysis were used as statistical methods in the study. Ease of communication with mother, high level of family support, high level of family rules and parental monitoring were associated with higher odds of eating breakfast daily. The study points out the importance of family environment in promoting breakfast eating among adolescents. Parents should be encouraged to foster an open atmosphere for discussions, to support adolescents and to set boundaries.
first_indexed 2024-09-11T08:50:59Z
format Pro gradu
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kasila, Kirsti", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "M\u00e4enanttila, Kirsimarja", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2019-11-05T07:38:49Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2019-11-05T07:38:49Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2019", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66149", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "S\u00e4\u00e4nn\u00f6llinen aamiaisen sy\u00f6minen on suotuisaa nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille. Aamiainen on kuitenkin nuorilla useimmin sy\u00f6m\u00e4tt\u00e4 j\u00e4tetty ateria. Aamiainen sy\u00f6d\u00e4\u00e4n yleens\u00e4 kotona ja t\u00e4m\u00e4n takia on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 selvitt\u00e4\u00e4, miten perheymp\u00e4rist\u00f6 on yhteydess\u00e4 nuorten aamiaisen sy\u00f6miseen. Perheymp\u00e4rist\u00f6ll\u00e4 t\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa tarkoitetaan perheen kommunikaatiota, perheen antamaa tukea sek\u00e4 s\u00e4\u00e4nt\u00f6j\u00e4 ja valvontaa perheess\u00e4.\r\nT\u00e4m\u00e4 pro gradu -tutkielma koostuu kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta ja artikkelik\u00e4sikirjoituksesta. Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin j\u00e4rjestelm\u00e4lliseen tiedonhakuun perustuen aiempia tutkimuksia perheymp\u00e4rist\u00f6n yhteydest\u00e4 nuorten aamiaisen sy\u00f6miseen. Mukaan valikoitiin alkuper\u00e4istutkimukset (n = 15), joissa k\u00e4siteltiin perheen kommunikaatiota, perheen antamaa tukea, s\u00e4\u00e4nt\u00f6j\u00e4, vanhempien valvontaa, perheen koheesiota, perheen toimivuutta sek\u00e4 vanhemmuuden tyylej\u00e4. Tutkimukset osoittivat perheymp\u00e4rist\u00f6n olevan yhteydess\u00e4 nuorten aamiaisen sy\u00f6miseen. Tutkimuksissa oli kuitenkin selvitetty eri tekij\u00f6it\u00e4 ja k\u00e4ytetty eri mittareita, mink\u00e4 vuoksi tulosten vertailu on vaikeaa. Ainoastaan perheen sy\u00f6miseen liittyvi\u00e4 s\u00e4\u00e4nt\u00f6j\u00e4 oli tutkittu useammassa tutkimuksessa, joista kuudessa kahdeksasta tutkimuksesta s\u00e4\u00e4nt\u00f6jen ja aamiaisen sy\u00f6misen v\u00e4lill\u00e4 havaittiin positiivinen yhteys. Yht\u00e4k\u00e4\u00e4n tutkimusta, joka olisi sis\u00e4lt\u00e4nyt niin perheen kommunikaation, tuen, s\u00e4\u00e4nt\u00f6jen kuin valvonnan tarkastelua yhdess\u00e4, ei j\u00e4rjestelm\u00e4llisen tiedonhaun perusteella l\u00f6ytynyt.\r\nArtikkelik\u00e4sikirjoitus on alkuper\u00e4istutkimus, jonka tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, miten perheymp\u00e4rist\u00f6 (kommunikaatio, perheen antama tuki, s\u00e4\u00e4nn\u00f6t ja valvonta perheess\u00e4) on yhteydess\u00e4 13- ja 15-vuotiaiden nuorten p\u00e4ivitt\u00e4iseen aamiaisen sy\u00f6miseen. Tutkimusaineistona k\u00e4ytettiin kyselyvastauksia (n = 3853) Suomessa toteutetusta WHO-Koululaistutkimuksesta vuodelta 2014. Tilastollisina menetelmin\u00e4 olivat ristiintaulukointi, \u03c72-riippumattomuustesti ja bin\u00e4\u00e4rinen logistinen regressioanalyysi. P\u00e4ivitt\u00e4isen aamiaisen sy\u00f6misen todenn\u00e4k\u00f6isyytt\u00e4 lis\u00e4siv\u00e4t \u00e4idin kanssa puhumisen helppous, vahva tuki perheelt\u00e4 sek\u00e4 runsas s\u00e4\u00e4nt\u00f6jen ja valvonnan m\u00e4\u00e4r\u00e4. Tutkimus osoittaa, ett\u00e4 perheymp\u00e4rist\u00f6n huomioiminen on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 nuorten aamiaisen sy\u00f6misen edist\u00e4misess\u00e4 ja vanhempia tulisi kannustaa keskustelevan ilmapiirin luomiseen, nuorten tukemiseen sek\u00e4 rajojen asettamiseen.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Regular breakfast eating fosters health and well-being of adolescents. However, it is the most commonly skipped meal. Breakfast is usually eaten at home. Consequently, it is important to examine the association between family environment and adolescent\u2019s breakfast eating. In this study, the family environment includes family communication, family support, rules within the family as well as parental monitoring.\r\nThis Master\u2019s thesis is divided into two parts: a literature review and an article manuscript. The aim of the literature review was to conduct systematic literature search for previous studies of adolescent breakfast eating and its associations with family environment. Original studies concerning family communication, family support, family rules, parental monitoring, family cohesion, family functioning and parenting styles were included. Studies show that the family environment is associated with adolescent\u2019s breakfast eating. However, several variables and different measures have been used which limits the possibilities to draw firm conclusions. Only family rules were investigated in several studies. Food-related family rules were positively associated with breakfast consumption in six out of eight studies. None of the studies addressed measures of family communication, family support, rules and parental monitoring together.\r\nThe manuscript is an original study which aimed to investigate Finnish adolescents\u2019 daily breakfast eating and its associations with family environment (communication, family support, rules and parental monitoring). The data were obtained from the Finnish Health Behaviour in School-aged Children study. Adolescents aged 13 and 15 (n = 3853) completed a questionnaire in 2014. Crosstabs, Chi square and binary logistic regression analysis were used as statistical methods in the study. Ease of communication with mother, high level of family support, high level of family rules and parental monitoring were associated with higher odds of eating breakfast daily. The study points out the importance of family environment in promoting breakfast eating among adolescents. Parents should be encouraged to foster an open atmosphere for discussions, to support adolescents and to set boundaries.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2019-11-05T07:38:49Z\r\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2019-11-05T07:38:49Z (GMT). No. of bitstreams: 0\r\n Previous issue date: 2019", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "45", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Perheymp\u00e4rist\u00f6n yhteys aamiaisen sy\u00f6miseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201911054718", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": null, "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "restrictedAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "perheet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "aamiaiset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "nuoret", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sy\u00f6minen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vanhemmat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "P\u00e4\u00e4sy\u00e4 osaan aineistoa on rajoitettu. Aineisto on luettavissa Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kirjaston <a href=\"https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat\">arkistoty\u00f6asemalta</a>.", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "Part of the work has restricted access. Therefore the material can be read only at the archival <a href=\"https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities\">workstation</a> at Jyv\u00e4skyl\u00e4 University Library reserved for the use of archival materials.", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_66149
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:03:13Z
main_date 2019-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2019
publishDate 2019
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Mäenanttila, Kirsimarja Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia Terveyskasvatus Health Education 50411 perheet aamiaiset nuoret syöminen vanhemmat
title Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia
title_full Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia
title_fullStr Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia
title_full_unstemmed Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia
title_short Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla
title_sort perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13 ja 15 vuotiailla nuorilla who koululaistutkimuksen tuloksia
title_sub WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia
title_txtP Perheympäristön yhteys aamiaisen syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia
topic Terveyskasvatus Health Education 50411 perheet aamiaiset nuoret syöminen vanhemmat
topic_facet 50411 Health Education Terveyskasvatus aamiaiset nuoret perheet syöminen vanhemmat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66149 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201911054718
work_keys_str_mv AT mäenanttilakirsimarja perheympäristönyhteysaamiaisensyömiseen13ja15vuotiaillanuorillawhokoululai