Sähköinen identiteetti osana tietojärjestelmien pääsynhallintaa - Välimäki, Mona (2019)
Identiteetin- ja pääsynhallinta on merkittävä osa tietojärjestelmien tietoturvaa. Tietojärjestelmän on mahdollistettava sen kohderesurssien suojaaminen luvattomalta tiedonkululta ja muokkaukselta sallien kuitenkin pääsy valtuutetuille käyttäjille ja käyttöoikeuksille. Ennen pääsyoikeuksien toteutumista tulee käyttäjän tai muun pääsyoikeuspyyntöä esittävän sähköisen identiteetin alkuperä todentaa. Sähköisellä identiteetillä tarkoitetaan verkkoympäristössä ilmenevää entiteettiä, johonka liitetyillä attribuuttien arvoilla entiteetti pystytään yksilöimään. Esimerkkinä attribuutin arvoista käy muun muassa käyttäjän sijainti tai puhelinnumero. Identiteetin todentaminen tapahtuu autentikoinnilla, jossa nämä entiteetin ominaisuudet varmennetaan todenmukaisiksi. Sähköisen identiteetin todentaminen on yksi prosesseista, jotka luetaan osaksi identiteetinhallintaa. Pääsynhallinnalla tarkoitetaan puolestaan menettelyitä, joilla varmistetaan, että käyttäjät, laitteet, sovellukset ja järjestelmät pääsevät käyttämään tietojärjestelmissä olevaa tietoa roolinsa mukaisesti. Pääsynhal-linnan keskeisin tehtävä on valvoa tietojärjestelmän pääsyoikeuksia siten, että vain valtuutetut pääsyoikeudet voivat tapahtua. Valtuutetulla eli auktorisoidulla pääsyoikeudella tarkoitetaan myönnettyä oikeutta käyttää resursseja todentamisen jälkeen. Eri pääsynhallintamalleja ja -mekanismeja on useita ja tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan lähemmin harkinnanvaraista, pakollista ja roolipohjaista pääsynhallintaa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja siinä pyritään vastaamaan kysymyksiin ”Miten sähköistä identiteettiä hyödynnetään pääsynhallinnassa?” ja ”Mitä pääsynhallintamalleja on olemassa ja tarjolla?”.