Elämää aktivistina. Taakka vai voimavara? : sisällönanalyysi entisten ympäristöaktivistien kokemuksista toiminnan vaikutuksista yksilöiden elämään - Ranta, Janina (2019)
Tutkielmani tarkoituksena on selvittää ympäristö- ja eläinaktivistien kokemuksia siitä, millaiseksi toiminta on koettu. Toisin sanoen, mitkä tekijät ovat tehneet aktivismista yksilölle raskasta ja mitkä asiat on koettu voimaannuttavina. Kokemukset muodostuivat negatiivisten ja positiivisten tekijöiden alle. Lopuksi teen johtopäätöksiä siitä, mitkä tekijät nousevat merkittävimmiksi. Taustoitan tutkielmaani avaamalla ensin kansalaisaktivismin käsitteen, jonka jälkeen paneudun tarkemmin ympäristö – ja eläinoikeusaktivismiin sekä nostan esiin 1990-luvun aktivismin erityispiirteitä. Tämän jälkeen kerron yleisesti järjestötoiminnasta ja nostan tarkasteluun Maan Ystävät - ja Oikeutta Eläimille -järjestöt, joissa haastateltavat toimivat. Aineistona käytin Toni Malmin haastatteluja ”Entiset aktivistit 2010”. Aineisto käsittää kuuden entisen aktivistin haastattelut, jotka ovat toimineet edellä mainituissa järjestöissä 1990- luvulta 2000-luvun alkupuolelle saakka. Aktivistien kokemuksissa ilmeni niin positiivisia kuin negatiivisiakin tekijöitä, joiden alle muodostui teemoja muun muassa aktivismin vaikutuksista sosiaalisiin suhteisiin ja henkilökohtaiseen merkityksenantoon. Positiiviset tekijät korostuivat yksilöiden kokemuksissa.