Taloushallinnon kehittyminen orgaanisesti kasvavissa pk-yrityksissä - Könkkölä, Minna (2019)
Tutkimuksen tarkoituksena on kuvailla kasvaneita pk-yrityksiä ja niiden taloushallintoa. Erityisesti kiinnostuneita ollaan siitä, miten pk-yrityksen kasvu on vaikuttanut yrityksen taloushallintoon niin ulkoisen kuin sisäisen laskentatoimen näkökulmasta. Tutkimuksen kohteena on neljä jyväskyläläistä kasvuyritystä, joista asiaa selvitettiin haastatteluiden avulla. Haastatteluista muodostettiin kasvutarinat, joista selviää yrityksen kasvuhistoria ja taloushallinnon kehittyminen. Aineistoa analysoitiin pääosin teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla. Kasvu luo yritykselle monenlaisia haasteita resurssien riittävyydestä organisoitumiseen asti. Kasvuyrityksiä on tutkittu paljon ja laskentatoimen näkökulmasta tutkimus on painottunut sisäisen laskentatoimen tutkimiseen, jolloin kokonaisvaltaisempi tutkimus yrityksen taloushallinnon kehittymisestä on jäänyt vähäisemmälle. Tutkimalla kasvuyritysten taloushallinnon kehittymistä, saatetaan saada selville, millaisia vaatimuksia kasvupolulla olevalla yrityksellä on taloushallinnon suhteen niin sisäisen kuin ulkoisen laskentatoimen näkökulmasta. Samalla tunnistetaan yrityksen kasvuun vaikuttaneita tekijöitä ja kasvuun liittyviä haasteita. Tutkimuksesta esille nousseet havainnot lähinnä vahvistivat olemassa olevaa tutkimustietoa. Taloushallinnon toimintojen ulkoistaminen oli yleistä, sillä yritykset keskittyivät ydinosaamiseensa. Sisäisen laskentatoimen näkökulmasta kustannuslaskenta ja budjetointi olivat laajimmin käytössä haastatelluissa yrityksissä. Toimivien ja tehokkaiden tietojärjestelmien merkitys kasvoi yrityksen toimintavuosien aikana ja taloushallinnon tietojärjestelmät olivat usein osa laajempia toiminnanohjausjärjestelmiä.