Muutokseen liittyvät yliopiston terveystieteiden koulutushallinnon henkilöstön puhetavat - Juuma, Mira (2019)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tutkia ja tuottaa uutta tietoa siitä, miten suomenkielisten yliopistojen (n= 5) terveystieteiden opettajakoulutuksen koulutushallinnon henkilöstö puhuu osaamiseen liittyvästä muutoksesta koulutuksen kehittämisen tuomat haasteet huomioiden ja minkälaisia identiteettejä puhetavoista muodostuu. Tutkimus pohjautuu valtakunnalliseen ”Osaavat opettajat yhdessä!” -terveystieteiden opettajakoulutuksen ja sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan opettajien täydennyskoulutuksen uudistamiseen tähtäävään hankkeeseen. Aineistona tässä tutkimuksessa oli kolme yliopistojen koulutushallinnon henkilöstön ryhmäkeskustelua ja kaksi yksilöhaastattelua. Litteroitu aineisto analysoitiin diskurssianalyysillä; aineiston teemoittelu, aineistossa toistuvat tavat puhua muutoksesta ja lopulta muutospuheessa rakentuneiden puhetapojen ja identiteettien kokoaminen. Tämä sopi hyvin tutkimuksen tarkoitukseen: kielellisen, sosiaalisessa kontekstissa muodostuneiden puhetapojen esiin saamiseen.