Näkökulmia saamelaisuuden määrittelyyn : diskurssianalyysi saamelaiskäräjälakitoimikunnan esitykseen annetusta lausuntopalautteesta - Heikkilä, Soile (2019)
Tutkin tässä pro gradussa saamelaisuuden määrittelyä ja siihen liittyvää kiistaa käyttäen aineistona vuoden 2018 saamelaiskäräjälakiluonnokseen annettuja lausuntoja. Vedenjakajana konfliktissa on ollut voimassaolevan saamelaiskäräjälain saamelaismääritelmän kohta kaksi, jonka mukaan saamelainen “on sellaisen henkilön jälkeläinen, joka on merkitty tunturi-, metsä- tai kalastajalappalaiseksi maa-, veronkanto- tai henkikirjassa” (Laki saamelaiskäräjistä 974/1995). Saamelaiskäräjät ei pidä kyseistä pykälää takeena henkilön saamelaisuudesta ja haluaisi, että se poistetaan saamelaiskäräjälain saamelaismääritelmästä. Osa saamelaiseksi identifioituvista henkilöistä kannattaa tätä näkemystä, osa ei.