Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna - Marjala, Mika (2019)
Tämän tutkielman tavoiteena on tarkastella miten makroravintoaineet ovat yhteydessä kardiometabolisiin riskitekijöihin fyysisen aktiivisuuden suhteen diskordanteilta kaksospareilla. Aineistona käytetään Jyväskylän yliopiston toteuttamaa FITFATTWIN-tutkimusta, jonka osallistujat on valittu väestöpohjaisesta FinnTwin16-kaksoskohorttitutkimuksesta. FITFATTWIN-kaksosaineisto koostuu 23 liikunnallisesti aktiivisemmasta ja 23 liikunnallisesti inaktiivisemmasta kaksosparin jäsenestä muodostaen aineston kooksi yhteensä 46 yksilöä. Saatujen tulosten analysoitiin käytetään IBM SPSS Statistics 24-ohjelmaa.