Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna

Tämän tutkielman tavoiteena on tarkastella miten makroravintoaineet ovat yhteydessä kardiometabolisiin riskitekijöihin fyysisen aktiivisuuden suhteen diskordanteilta kaksospareilla. Aineistona käytetään Jyväskylän yliopiston toteuttamaa FITFATTWIN-tutkimusta, jonka osallistujat on valittu väestöpohj...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Marjala, Mika
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2019
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66077
_version_ 1826225781601206272
author Marjala, Mika
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Marjala, Mika Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Marjala, Mika Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Marjala, Mika
datasource_str_mv jyx
description Tämän tutkielman tavoiteena on tarkastella miten makroravintoaineet ovat yhteydessä kardiometabolisiin riskitekijöihin fyysisen aktiivisuuden suhteen diskordanteilta kaksospareilla. Aineistona käytetään Jyväskylän yliopiston toteuttamaa FITFATTWIN-tutkimusta, jonka osallistujat on valittu väestöpohjaisesta FinnTwin16-kaksoskohorttitutkimuksesta. FITFATTWIN-kaksosaineisto koostuu 23 liikunnallisesti aktiivisemmasta ja 23 liikunnallisesti inaktiivisemmasta kaksosparin jäsenestä muodostaen aineston kooksi yhteensä 46 yksilöä. Saatujen tulosten analysoitiin käytetään IBM SPSS Statistics 24-ohjelmaa. Verrattaessa tutkittavien liikuntaharrastuksen volyymia usean muuttujan regressionanalyysillä MET-tunti-indeksin avulla tulosten vakioimiseksi liikunnan suhteen tai käytettäessä parittaisten otosten t-testiä ei löydetty tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Wilcoxon merkittyjen sijalukujen testin mukaan kaksosparin liikunnallisesti aktiivisempi yksilö eroaa tilastollisesti merkitsevästi liikunnan suhteen liikunnallisesti inaktiivisemmasta yksilöstä, (p<0,001). Muita tilastollisesti merkitseviä tuloksia ei löydetty parien välisissä vertailuissa. Tarkasteltaessa aineistoa yhtenä kokonaisuutena voidaan raportoida seuraavia tuloksia: hiilihydraatin (p=0.004) ja sakkaroosin (p=0.022) tilastollisesti merkitsevä käänteinen yhteys LDL/HDL-suhteen kanssa, hiilihydraattien ja triglyseridien välinen tilastollisesti merkitsevä käänteinen yhteys (p=0.024), sekä rasvan (p=0.037) että hiilihydraattien (p=0.020) käänteinen yhteys LDL-kolesterolin kanssa. Tutkielman päätulos liikunnan osalta vaikuttaa yhdenmukaiselta aikaisemman tutkimustiedon kanssa. Puolestaan muut päätulokset vaikuttavat ristiritaiselta suhteutettuna aiempaan tutkimustietoon. Kuitenkin on huomioitava, ettei liikunta-diskordanttien kaksosten aineisto ole optimaalinen tämän tutkielman tutkimuskysymyksen perehtymisen kannalta, eikä tässä tutkielmassa ole näin ollen voitu hyödyntää käytettyä kaksosasetelmaa. Nämä seikat yhdessä tutkimushenkilöiden vähäisen lukumäärän kanssa heikentävät tulosten yleistettävyyttä koko väestöä koskeviksi ja ovat tämän tutkielman heikkouksia. Tutkittaessa kardiometabolisia riskitekijöitä on oleellista erottaa plasman tyydyttyneiden rasvahappojen (SAFA) muodostumisen kaksi eri reittiä: eksogeeninen (ravinnon mukana tuleva) ja endogeeninen (kehon oma tuotanto). Nautittaessa hiilihydraatteja yli kehon normaalin hapettamiskapasiteetin keho syntetisoi ylimääräisistä hiilihydraateista rasvahappoja varastoiden ne triglyserideinä. Tästä ilmiöstä käytetään nimitystä de novo lipogeneesi ja se voidaan mitatata plasmasta palmitoelihapon C16:1n-7 lisääntyvänä pitoisuutena. Tutkimukset ovat osoittaneet eksogeenisen SAFA:n lisääntyessä plasman SAFA:n määrän vähentyvän. Puolestaan hiilihydraattien eksogeenisen saannin lisääntyessä on huomattu endogeenisen SAFA:n määrän lisääntyvän plasmassa. Isokalorinen ruokavalio (vähärasvainen ja korkeahiilihydraattinen) mahdollistaa plasman triglyseridipitoisuuden nousun. Tällöin keho varastoi muodostuneet triglyseridit ensin isoiksi VLDL-partikkeleiksi metaboloiden ne lopulta pieniksi ja tiiviiksi LDL-partikkeleiksi. Tällöin yli normaalin hapettamiskapasiteetin nautitut hiilihydraatit lisäävät pienten ja tiiviiden LDL-kolesterolipartikkeleiden pitoisuutta plasmassa vähentäen samalla HDL-kolesterolin määrää. Tällä on vaikutuksensa LDL/HDL-suhteeseen. Verrattuna hiilihydraateihin sakkaroosin kohdalla ilmiö toistuu samanlaisena, mutta voimakkaampana. Pienien ja tiiviiden LDL-partikkeleiden on osoitettu vähentyvän rajoitettaessa eksogeenisen hiilihydraatin saantia riippumatta eksogeenisesta SAFA:n saannista. Puolestaan eksogeeninen SAFA lisää plasmassa läpimitaltaan isojen LDL-partikkeleiden pitoisuutta, joilla ei ole havaittu yhtä voimakasta yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Tällöin SAFA:n aikaansaama LDL-kolesterolipitoisuuden nousu ei välttämättä merkitse sydän- ja verisuonitautiriskin lisääntymistä. The purpose of this study is to analyse how macronutrients are associated with cardiometabolic risk factors in physical activity discordant twin pairs. Material is based on FITFATTWIN-study, which is implemented by University of Jyväskylä, FITFATTWIN-study participants are selected from FinnTwin16 cohort study. The research data consists of 23 more physically active and 23 more inactive twin pairs, making it all together 46 individuals. The statistical analysis has been carried out with IBM SPSS 24-software. Comparing means of more physically active and more inactive twin pairs by using Student’s paired t-test or doing multiple variable regression analysis for exercise standardization with the help of MET-hours index statistically significant results where not found. Instead according to Wilcox Signed Rank test there is a significant difference in physical activity between more physically active and more inactive twin pair individuals (p<0,001). In addition there is no other significant results regarding intrapair comparisons. When it comes to univariate analyses following results can be reported: statistically significant inverse association between LDL/HDL ratio and carbohydrates (p=0.004) and sucrose (p=0.022), statistically significant inverse association between triglyserides and carbohydrates (p=0.024), inverse association between LDL cholesterol and fat (p=0.037) and carbohydrates (p= 0.020). Main conclusion of the thesis concerning exercise seems to be consistent with the previous research. On the other hand other main findings appear to be inconsistent with the previous research. However, it should be noted that the material of twin discordant twin pairs is not optimal for familiarization with the reasearch question, and thus the used twin arrangement could not be utilized in the thesis. These factors together with the small number of study participants, reduce the generalizability of the results to general population and are weaknesses of this thesis. When studying cardiometabolic risk factors, it is essential to notice difference between two possible ways of accumulation of saturated fatty acids (SAFA) in plasma: exogenous (it comes with nutrition) and endogenous (body’s own production). When carbohydrates are digested over the natural oxidation capacity the body is using excess carbohydrates for fatty acid production and storing fatty acids as triglyserides. This phenomenon is called de novo lipogenesis and can be measured as increased palmitic acid C16:1n-7 concentrations in plasma. Reseach has been shown that when exogenous SAFA increases SAFA concentrations in plasma decreases. In turn when the amount of exogenous carbohydrates increases the endogenous SAFA increaeses as well. Isocaloric diet (low fat and high carbohydrate) can create an increase in triglyseride concentrations in plasma. First these triglyserides are being restored in form of bigger VLDL particles, thereafter body is metabolising them into small and dence LDL particles. Therefore excess carbohydrates (over the natural oxidation capacity) are increasing small and dence LDL cholesterol concentrations in plasma and decreasing HDL cholesterol concentrations. This impacts LDL/HDL ratio. Compared to carbohydrates sucrose has a similar effect, but with stronger impact. It has been shown that small and dence LDL particle concentrations can be decreased when exogenous carbohydrates intake is restricted regardless of exogenous SAFA intake. In turn exogenous SAFA increases concentrations of large, buoyant LDL particles, which have not been shown to have a strong connection to cardiovascular diseases. Therefore, an increase in LDL cholesterol level by SAFA does not necessarily mean an increased risk in cardiovascular disease.
first_indexed 2019-10-28T21:01:22Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Tarkka, Ina", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kujala, Urho", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Marjala, Mika", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2019-10-28T11:12:22Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2019-10-28T11:12:22Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2019", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66077", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n tutkielman tavoiteena on tarkastella miten makroravintoaineet ovat yhteydess\u00e4 kardiometabolisiin riskitekij\u00f6ihin fyysisen aktiivisuuden suhteen diskordanteilta kaksospareilla. Aineistona k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston toteuttamaa FITFATTWIN-tutkimusta, jonka osallistujat on valittu v\u00e4est\u00f6pohjaisesta FinnTwin16-kaksoskohorttitutkimuksesta. FITFATTWIN-kaksosaineisto koostuu 23 liikunnallisesti aktiivisemmasta ja 23 liikunnallisesti inaktiivisemmasta kaksosparin j\u00e4senest\u00e4 muodostaen aineston kooksi yhteens\u00e4 46 yksil\u00f6\u00e4. Saatujen tulosten analysoitiin k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n IBM SPSS Statistics 24-ohjelmaa.\n\nVerrattaessa tutkittavien liikuntaharrastuksen volyymia usean muuttujan regressionanalyysill\u00e4 MET-tunti-indeksin avulla tulosten vakioimiseksi liikunnan suhteen tai k\u00e4ytett\u00e4ess\u00e4 parittaisten otosten t-testi\u00e4 ei l\u00f6ydetty tilastollisesti merkitsevi\u00e4 tuloksia. Wilcoxon merkittyjen sijalukujen testin mukaan kaksosparin liikunnallisesti aktiivisempi yksil\u00f6 eroaa tilastollisesti merkitsev\u00e4sti liikunnan suhteen liikunnallisesti inaktiivisemmasta yksil\u00f6st\u00e4, (p<0,001). Muita tilastollisesti merkitsevi\u00e4 tuloksia ei l\u00f6ydetty parien v\u00e4lisiss\u00e4 vertailuissa. Tarkasteltaessa aineistoa yhten\u00e4 kokonaisuutena voidaan raportoida seuraavia tuloksia: hiilihydraatin (p=0.004) ja sakkaroosin (p=0.022) tilastollisesti merkitsev\u00e4 k\u00e4\u00e4nteinen yhteys LDL/HDL-suhteen kanssa, hiilihydraattien ja triglyseridien v\u00e4linen tilastollisesti merkitsev\u00e4 k\u00e4\u00e4nteinen yhteys (p=0.024), sek\u00e4 rasvan (p=0.037) ett\u00e4 hiilihydraattien (p=0.020) k\u00e4\u00e4nteinen yhteys LDL-kolesterolin kanssa. \n\nTutkielman p\u00e4\u00e4tulos liikunnan osalta vaikuttaa yhdenmukaiselta aikaisemman tutkimustiedon kanssa. Puolestaan muut p\u00e4\u00e4tulokset vaikuttavat ristiritaiselta suhteutettuna aiempaan tutkimustietoon. Kuitenkin on huomioitava, ettei liikunta-diskordanttien kaksosten aineisto ole optimaalinen t\u00e4m\u00e4n tutkielman tutkimuskysymyksen perehtymisen kannalta, eik\u00e4 t\u00e4ss\u00e4 tutkielmassa ole n\u00e4in ollen voitu hy\u00f6dynt\u00e4\u00e4 k\u00e4ytetty\u00e4 kaksosasetelmaa. N\u00e4m\u00e4 seikat yhdess\u00e4 tutkimushenkil\u00f6iden v\u00e4h\u00e4isen lukum\u00e4\u00e4r\u00e4n kanssa heikent\u00e4v\u00e4t tulosten yleistett\u00e4vyytt\u00e4 koko v\u00e4est\u00f6\u00e4 koskeviksi ja ovat t\u00e4m\u00e4n tutkielman heikkouksia. \n\nTutkittaessa kardiometabolisia riskitekij\u00f6it\u00e4 on oleellista erottaa plasman tyydyttyneiden rasvahappojen (SAFA) muodostumisen kaksi eri reitti\u00e4: eksogeeninen (ravinnon mukana tuleva) ja endogeeninen (kehon oma tuotanto). Nautittaessa hiilihydraatteja yli kehon normaalin hapettamiskapasiteetin keho syntetisoi ylim\u00e4\u00e4r\u00e4isist\u00e4 hiilihydraateista rasvahappoja varastoiden ne triglyseridein\u00e4. T\u00e4st\u00e4 ilmi\u00f6st\u00e4 k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n nimityst\u00e4 de novo lipogeneesi ja se voidaan mitatata plasmasta palmitoelihapon C16:1n-7 lis\u00e4\u00e4ntyv\u00e4n\u00e4 pitoisuutena. Tutkimukset ovat osoittaneet eksogeenisen SAFA:n lis\u00e4\u00e4ntyess\u00e4 plasman SAFA:n m\u00e4\u00e4r\u00e4n v\u00e4hentyv\u00e4n. Puolestaan hiilihydraattien eksogeenisen saannin lis\u00e4\u00e4ntyess\u00e4 on huomattu endogeenisen SAFA:n m\u00e4\u00e4r\u00e4n lis\u00e4\u00e4ntyv\u00e4n plasmassa. \n\nIsokalorinen ruokavalio (v\u00e4h\u00e4rasvainen ja korkeahiilihydraattinen) mahdollistaa plasman triglyseridipitoisuuden nousun. T\u00e4ll\u00f6in keho varastoi muodostuneet triglyseridit ensin isoiksi VLDL-partikkeleiksi metaboloiden ne lopulta pieniksi ja tiiviiksi LDL-partikkeleiksi. T\u00e4ll\u00f6in yli normaalin hapettamiskapasiteetin nautitut hiilihydraatit lis\u00e4\u00e4v\u00e4t pienten ja tiiviiden LDL-kolesterolipartikkeleiden pitoisuutta plasmassa v\u00e4hent\u00e4en samalla HDL-kolesterolin m\u00e4\u00e4r\u00e4\u00e4. T\u00e4ll\u00e4 on vaikutuksensa LDL/HDL-suhteeseen. Verrattuna hiilihydraateihin sakkaroosin kohdalla ilmi\u00f6 toistuu samanlaisena, mutta voimakkaampana. Pienien ja tiiviiden LDL-partikkeleiden on osoitettu v\u00e4hentyv\u00e4n rajoitettaessa eksogeenisen hiilihydraatin saantia riippumatta eksogeenisesta SAFA:n saannista. Puolestaan eksogeeninen SAFA lis\u00e4\u00e4 plasmassa l\u00e4pimitaltaan isojen LDL-partikkeleiden pitoisuutta, joilla ei ole havaittu yht\u00e4 voimakasta yhteytt\u00e4 syd\u00e4n- ja verisuonitauteihin. T\u00e4ll\u00f6in SAFA:n aikaansaama LDL-kolesterolipitoisuuden nousu ei v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00e4 merkitse syd\u00e4n- ja verisuonitautiriskin lis\u00e4\u00e4ntymist\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "The purpose of this study is to analyse how macronutrients are associated with cardiometabolic risk factors in physical activity discordant twin pairs. Material is based on FITFATTWIN-study, which is implemented by University of Jyv\u00e4skyl\u00e4, FITFATTWIN-study participants are selected from FinnTwin16 cohort study. The research data consists of 23 more physically active and 23 more inactive twin pairs, making it all together 46 individuals. The statistical analysis has been carried out with IBM SPSS 24-software. \n\nComparing means of more physically active and more inactive twin pairs by using Student\u2019s paired t-test or doing multiple variable regression analysis for exercise standardization with the help of MET-hours index statistically significant results where not found. Instead according to Wilcox Signed Rank test there is a significant difference in physical activity between more physically active and more inactive twin pair individuals (p<0,001). In addition there is no other significant results regarding intrapair comparisons. When it comes to univariate analyses following results can be reported: statistically significant inverse association between LDL/HDL ratio and carbohydrates (p=0.004) and sucrose (p=0.022), statistically significant inverse association between triglyserides and carbohydrates (p=0.024), inverse association between LDL cholesterol and fat (p=0.037) and carbohydrates (p= 0.020).\n\nMain conclusion of the thesis concerning exercise seems to be consistent with the previous research. On the other hand other main findings appear to be inconsistent with the previous research. However, it should be noted that the material of twin discordant twin pairs is not optimal for familiarization with the reasearch question, and thus the used twin arrangement could not be utilized in the thesis. These factors together with the small number of study participants, reduce the generalizability of the results to general population and are weaknesses of this thesis.\n\nWhen studying cardiometabolic risk factors, it is essential to notice difference between two possible ways of accumulation of saturated fatty acids (SAFA) in plasma: exogenous (it comes with nutrition) and endogenous (body\u2019s own production). When carbohydrates are digested over the natural oxidation capacity the body is using excess carbohydrates for fatty acid production and storing fatty acids as triglyserides. This phenomenon is called de novo lipogenesis and can be measured as increased palmitic acid C16:1n-7 concentrations in plasma. Reseach has been shown that when exogenous SAFA increases SAFA concentrations in plasma decreases. In turn when the amount of exogenous carbohydrates increases the endogenous SAFA increaeses as well. \n\nIsocaloric diet (low fat and high carbohydrate) can create an increase in triglyseride concentrations in plasma. First these triglyserides are being restored in form of bigger VLDL particles, thereafter body is metabolising them into small and dence LDL particles. Therefore excess carbohydrates (over the natural oxidation capacity) are increasing small and dence LDL cholesterol concentrations in plasma and decreasing HDL cholesterol concentrations. This impacts LDL/HDL ratio. Compared to carbohydrates sucrose has a similar effect, but with stronger impact. It has been shown that small and dence LDL particle concentrations can be decreased when exogenous carbohydrates intake is restricted regardless of exogenous SAFA intake. In turn exogenous SAFA increases concentrations of large, buoyant LDL particles, which have not been shown to have a strong connection to cardiovascular diseases. Therefore, an increase in LDL cholesterol level by SAFA does not necessarily mean an increased risk in cardiovascular disease.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2019-10-28T11:12:22Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2019-10-28T11:12:22Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2019", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "54", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "LDL-kolesteroli", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "HDL-kolesteroli", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "LDL/HDL-suhde", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "eksogeeninen", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "endogeeninen", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekij\u00f6ihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201910284639", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntal\u00e4\u00e4ketiede", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sport Medicine", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5042", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "fyysinen aktiivisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "rasvat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "proteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kolesteroli", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "hiilihydraatit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "riskitekij\u00e4t", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "lipidit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "triglyseridit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sakkaroosi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "rasvahapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "liikunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "v\u00e4h\u00e4hiilihydraattinen ruokavalio", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_66077
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:46Z
main_date 2019-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2019
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/90476603-bb4a-4f6d-998b-b0fe206f511e\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201910284639.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2019
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Marjala, Mika Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna LDL-kolesteroli HDL-kolesteroli LDL/HDL-suhde eksogeeninen endogeeninen Liikuntalääketiede Sport Medicine 5042 fyysinen aktiivisuus rasvat proteiinit kolesteroli hiilihydraatit riskitekijät lipidit triglyseridit sakkaroosi rasvahapot liikunta vähähiilihydraattinen ruokavalio
title Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna
title_full Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna
title_fullStr Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna
title_full_unstemmed Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna
title_short Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna
title_sort eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi ja sokeriprofiilissa fitfattwin aineiston pohjalta tarkasteltuna
title_txtP Eri makroravintoaineiden yhteydet kardiometabolisiin riskitekijöihin plasman lipidi- ja sokeriprofiilissa FITFATTWIN-aineiston pohjalta tarkasteltuna
topic LDL-kolesteroli HDL-kolesteroli LDL/HDL-suhde eksogeeninen endogeeninen Liikuntalääketiede Sport Medicine 5042 fyysinen aktiivisuus rasvat proteiinit kolesteroli hiilihydraatit riskitekijät lipidit triglyseridit sakkaroosi rasvahapot liikunta vähähiilihydraattinen ruokavalio
topic_facet 5042 HDL-kolesteroli LDL-kolesteroli LDL/HDL-suhde Liikuntalääketiede Sport Medicine eksogeeninen endogeeninen fyysinen aktiivisuus hiilihydraatit kolesteroli liikunta lipidit proteiinit rasvahapot rasvat riskitekijät sakkaroosi triglyseridit vähähiilihydraattinen ruokavalio
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66077 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201910284639
work_keys_str_mv AT marjalamika erimakroravintoaineidenyhteydetkardiometabolisiinriskitekijöihinplasmanlipidijasoker