IFRS 16 leases : standard implementation and impact on financial reporting quality from accounting professionals’ point of view - Ketola, Milja (2019)
International Accounting Standards Board (IASB) julkaisi IFRS 16 -vuokrasopimusstandardin 1.1.2016 ja standardi tuli voimaan 1.1.2019. IFRS 16 tuo huomattavia muutoksia vuokrasopimusten kirjanpitokäsittelyyn ja on luultavasti yksi suurimmista uudistuksista, mitä vuokrasopimusten kirjanpitokäsittelyyn on tehty. Ennen uudistusta vuokralle ottajan vuokrasopimukset jaoteltiin taseen ulkopuolisiin operatiivisiin vuokrasopimuksiin sekä taseessa oleviin rahoitusleasingsopimuksiin, ja käytännössä suurin osa vuokrasopimuksista luokiteltiin taseen ulkopuolisiin. IFRS 16 myötä lähes kaikki vuokrasopimukset on kuitenkin jatkossa kirjattava taseeseen, mitä on perusteltu IASB:n toimesta esimerkiksi sillä, että vertailukelpoisuus yritysten välillä paranee. Monet yritykset ja laskenta-ammattilaiset ovat ilmaisseet huolensa siitä, että standardin implementointi on aikaa vievää sekä monimutkaista ja että sen tuoma hyöty on pienempi kuin sen aiheuttamat kustannukset. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten laskenta-ammattilaiset kokevat uuden IFRS 16 -standardin käyttöönoton ja parantaako standardi heidän mielestään tilinpäätösinformaation laatua. Tutkimuksessa ollaan myös kiinnostuneita standardin käyttöönottoprosessista ja siitä, tuleeko standardi vaikuttamaan yritysten vuokrauskäytäntöihin. Tutkimus noudattaa kvalitatiivista tutkimusotetta ja sen empiirinen aineisto koostuu viiden laskenta-ammattilaisen haastatteluista, joista kolme toteutettiin suomalaisessa listayhtiössä sekä kaksi Big Four -yhtiössä. Tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempaa teoriaa tutkittavasta aiheesta ja tuloksien nähdään myös tuovan uusia näkökulmia aikaisempaan kirjallisuuteen. IFRS 16 - standardin koetaan olevan monimutkainen ottaa käyttöön. Sen käyttöönotto vaatii yhtiöiltä lisää resursseja, ei vain standardin käyttöönoton alkuvaiheessa, mutta myös sen jälkeen, kun laskentaprosesseja ylläpidetään sekä vuokrasopimuksia hallitaan siten, että pystytään tuottamaan standardin vaatimaa informaatiota. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kaikki laskenta-ammattilaiset eivät ole vakuuttuneita uuden standardin tuomista hyödyistä ja laadukkaammasta tilinpäätösinformaatiosta. Uuden standardin käyttöönoton nähdään kuitenkin tuovan yhtiöille arvokasta tietoa ja parempaa ymmärrystä heidän vuokrasopimusportfolioistaan.