Yksilön ennaltaehkäisevät teknostressin vähentämiskeinot organisatorisessa toimintaympäristössä - Virtanen, Janina (2019)
Informaatioteknologian kaikkialla läsnä oleva luonne aiheuttaa organisatorisissa ympäristöissä negatiivisia seurauksia työntekijöille sekä organisaatioille. Teknologiasta ja sen käytöstä aiheutuva stressi, teknostressi, aiheuttaa fyysisiä ja henkisiä ongelmia yksilöille sekä välillisesti myös yrityksille. Viimeaikaiset teknostressitutkimukset ovat perehtyneet teknostressin aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseen, mutta yksilöiden ennaltaehkäiseviä teknostressin vähentämiskeinoja on tutkittu vähemmän. Tutkielman tarkoituksena on täydentää tätä vähemmän tutkittua aluetta ja selvittää työntekijöiden ennaltaehkäiseviä teknostressin vähentämiskeinoja, sekä niiden toimivuutta, organisatorisessa toimintaympäristössä. Kvalitatiivisen tutkielman empiirinen osuus toteutettiin kahdeksan puolistrukturoidun haastattelun avulla. Haastatteluaineiston perusteella löydettiin erilaisia ongelma- ja tunnekeskeisiä teknostressin vähentämiskeinoja. Ongelmakeskeisiä stressinhallintakeinoja olivat IT-ominaisuuksien ja IT-rutiinien muokkaaminen, itsenäinen ongelmanratkaisu, itsenäinen opiskelu, koulutukset, viestintä, rauhalliset työtilat, toimintatapojen yhtenäistäminen, IT-tuki ja kollegan tuki. Tunnekeskeisiä stressinhallintakeinoja olivat omien reaktioiden muuttaminen, väliaikainen irrottautuminen IT:stä, IT:n tärkeyden kyseenalaistaminen, toleranssin kasvu, hyväksyminen sekä tunteiden purkaminen. Aineiston perusteella huomattiin, että pääosin ongelma- ja tunnekeskeiset stressinhallintakeinot toimivat, mutta joissain tapauksissa havaittiin toimimattomuutta. Käytännön kontribuutiona tutkielma antaa lisää keinoja, joilla yksilöt ja organisaatiot voivat ennaltaehkäistä teknostressiä.