Artificial intelligence and other minds : the search for strong AI - Vesterinen, Oskari (2019)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia tietoisen eli ns. ”vahvan” tekoälyn mahdollisuutta. Tutkielma lähestyy tutkimuskysymystään kolmen keskeisen näkökulman kautta: Alan Turingin esittämän Turingin testin, filosofi John Searlen esittämän kiinalaisen huoneen argumentin, sekä kehollisen kognition kautta. Turingin testi edustaa varhaista yritystä mitata koneiden tietoisuutta empiirisesti, mutta osoittautuu tähän tarkoitukseen riittämättömäksi. Kiinalaisen huoneen argumentti on klassinen ajatuskoe, joka väitetysti kumoaa vahvan tekoälyn mahdollisuuden, ja joka kiistanalaisuudestaan huolimatta tarjoaa vahvoja vastalauseita tietoisen tekoälyn suhteen sikäli kun ne ymmärretään kehottomina, symbolipohjaisina ohjelmistoina. Kehollista kognitiota lähestytään ensin tunnetulla ”aivot vadissa” -ajatuskokeella, ja sen jälkeen käytännöllisemmän lähestymistavan kautta, joka voi tuottaa filosofisia edistysaskelia kiinalaisen huoneen argumentin suhteen.