Suomalainen dopingin moraalisäätelyverkosto : verkoston muotoutuminen, rakenne ja moraalisäätelypuhe asiakirja- ja media-aineistossa - Oja, Samuli (2019)
Doping on yksi huippu-urheilumaailman tiedostetuimmista ja julkilausutuimmista ongelmista. Dopingilmiön ympärille luodaan tietynlaista arvomaailmaa, jonka halutaan näyttäytyvän normaalina ja itsestään selvänä ihmisten keskuudessa. Yksi halutunlaisen moraalisen eetoksen vahvistamisen väline on moraalisäätely, jolla pyritään vaikuttamaan ihmisten mieltymyksiin, näkemyksiin ja arvoihin. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan suomalaista dopingin moraalisäätelyverkostoa. Tutkimuksen tarkoituksena on hahmottaa sitä, miten nykyisenkaltainen suomalainen dopingin moraalisäätelyverkosto on muotoutunut ja miten sen toimijoiden vastuut määrittyvät. Toimijoiden kohdalla tavoitteena on ollut analysoida myös niiden välisiä suhteita ja keskeisyyttä verkostossa. Moraalisäätelyn osalta on pyritty tarkastelemaan moraalisäätelyvallan jakautumista verkoston toimijoiden kesken ja niiden harjoittaman moraalisäätelyn luonnetta. Lähtökohtana tutkimukselle toimii näkemys huippu-urheilun toimijoiden toteuttamasta moraalisäätelystä, jolla he koettavat luoda ja vahvistaa haluttua moraalista eetosta dopingilmiöön liittyen. Tutkimuksen yhteiskunnallinen relevanssi muotoutuu ajankohtaisen ja merkittävän ilmiön tarkastelusta uudesta näkökulmasta käsin.