Organisaation IT-strategian suunnittelu : tapaustutkimus Rikosseuraamuslaitos - Riihijärvi, Veronica (2019)
Tässä työssä tutkittiin, miten IT-strategiaprosessia voidaan tukea sitä varten luoduilla suunnittelumenetelmillä. IT-strategian avulla organisaatio saa määritettyä, miten tietotekniikka tukee liiketoimintaa tai luo kilpailua valitussa liiketoimintaympäristössä. Aihetta oli tarpeen tutkia, koska vaikka IT-strategiaan ja sen kehitysmenetelmiin liittyviä aiheita tutkittiin paljon 1990-luvulla ja edelleen 2000–luvun alussa, on viimeaikainen tuore tutkimus varsin vähäistä. IT-strategian rooli ei ole kuitenkaan vähentynyt, vaan se on olennainen osana organisaatioiden liiketoimintaa ja on digitalisaation takia entisestään korostunut. Strategian luomista voidaan tukea sitä varten kehitettyjen menetelmien avulla. Työssä todetaan, että parhaimmillaan valmiit suunnittelumenetelmät tehostavat projektien kustannustehokkuutta vähentäen työvoiman, ajan ja rahan tarvetta sekä parantavat informaation hankkimista, hyödyntämistä ja jakamista. Menetelmä toimii työvälineenä auttaen projektin aikataulussa ja rajauksissa pysymistä sekä tarjoaa tukea tietojärjestelmäkehitykselle parantaen tulosten laatua. Menetelmien käytössä voi esiintyä kuitenkin haasteita vaadittavien resurssien ja organisaation sisäisen osaamisen osalta tai menetelmä voi olla liian tekninen tai tiedonjaossa voi esiintyä ongelmia. Menetelmissä esiintyvien haasteiden takia menetelmäsovittamista voidaan hyödyntää osana onnistunutta menetelmän käyttöönottoa. Työssä tutkittiin, miten suunnittelumenetelmillä voidaan tukea IT-strategiaprosessia. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, johon oli valittu smeISP-menetelmä ja kohdeorganisaatioksi Rikosseuraamuslaitos. Lähteinä käytettiin Rikosseuraamuslaitoksen virkamiehille toteutettua puolistrukturoitua teemahaastattelua ja hyödynnettiin kirjallisia julkisia lähteitä, kuten lakeja ja asetuksia. Työssä tutkittiin, miten valittua smeISP-menetelmää voitaisiin hyödyntää Suomen Rikosseuraamuslaitoksen IT-strategian suunnittelussa ja havaita mahdolliset sovitustarpeet menetelmän käytänteisiin. Työssä havaittiin, että menetelmää voitaisiin hyödyntää tietyin sovitustarpein ja havaittiin tekijöitä, jotka tukisivat positiivisesti menetelmän soveltumista tähän tarpeeseen.