Toiminnan kehittäminen pienyrityksessä liiketoimintaprosessien uudelleensuunnitelun avulla - Nyrhinen, Janne (2019)
Liiketoimintaprosessien hallinnassa yhdistyy liiketoiminnan kehittäminen informaatioteknologiselta ja kauppatieteelliseltä näkökannalta. Nykyään suuri osa yrityksistä toimii yritysjärjestelmien ympärillä ja pienissä kasvavissa yrityksissä liiketoiminta voi muuttua merkittävästi lyhyellä aikavälillä. Hyvä yritysarkkitehtuuri ja liiketoimintaprosessien hallinta voi olla kilpailuetu yritykselle. Tutkimuksessa sovellettiin prosessityön teorioita käytännössä ja tarkasteltiin käytetyn toimintatavan suositeltavuutta tutkimustapausta vastaavassa liiketoimintaympäristössä. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa uudelleen suunniteltiin kohdeyrityksessä ongelmalliseksi löydetty liiketoimintaprosessi. Liiketoimintaprosessien malleja käytettiin päätöksenteossa, liiketoimintaprosessien jalkauttamisessa, sekä henkilöstön kouluttamisessa. Seuraamalla aiempien tutkimusten parhaita käytäntöjä tutkimuksessa onnistuttiin parantamaan kohteena ollutta liiketoimintaprosessia. Liiketoimintaprosessissa otettiin käyttöön yritysjärjestelmästä uusi ominaisuus, jota kustomoitiin palvelemaan paremmin yrityksen liiketoimintaprosessin tarpeita. Näin liiketoimintaprosessista pystyttiin karsimaan turhia välivaiheita, jotka eivät tuottaneet lisäarvoa prosessille. Tulosten arvioinnissa todettiin liiketoimintaprosessien kuvaamisen ja mallintamisen olevan suositeltavaa, kun pienyrityksessä pyritään parantamaan toimintaa. Pienyrityksessä on helpompaa saada holistinen kuva toiminnasta ja malleista saa oikeellisia. Mallit auttavat päätöksen teossa ja kommunikoinnissa, sekä toimivat hyvänä dokumentaationa jatkossa yrityksen liiketoimintaprosessien hallinnassa, toiminnan ja yritysarkkitehtuurin kehittämisessä. Tutkimuksessa tutkija tunsi yrityksen liiketoiminnan hyvin kokonaisvaltaisesti ja tutkimus rajautui vain yhteen kohdeyritykseen, joten tulokset sellaisenaan ei ole suoranaisesti yleistettävissä. Mallinnusten laatu riippuu paljon mallintajan taidoista ja kuinka hyvin hän tuntee liiketoiminnan ja organisaation. Jatkotutkimuksessa olisi mielenkiintoista tarkastella saatuja tuloksia vastaavanlaisessa liiketoimintaympäristössä, mutta erilaisista tutkijan lähtökohdista. Pienille yrityksille voi käytännössä tulla haasteelliseksi hankkia osaavia ihmisiä ja resursseja tällaisen prosessityön toteuttamiseen.